
Melisa
Melisa podobnie jak lawenda wycisza i uspokaja oraz wspomaga trawienie. Jest to bardzo ważne zwłaszcza podczas upałów, ponieważ w czasie trawienia wytwarzane jest ciepło. Dodatkowo przy problemach trawiennych takich jak niestrawność czy zgaga temperatura ciała może wzrastać, co wzmaga dolegliwości związane z nadmiernym odczuwaniem ciepła. Jej łagodny, świeży i lekko mentolowy smak orzeźwi i ochłodzi. Melisa rozszerza również pory skóry, dzięki czemu ułatwia odprowadzanie ciepła z organizmu.

Pokrzywa
Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, działa moczopędnie i napotnie, dzięki czemu ułatwia odprowadzanie ciepła. Nie oznacza to jednak, że pijąc herbatkę z pokrzywy w gorący dzień pot będzie się z nas lał jeszcze bardziej. Pocenie się jest nam potrzebne, ponieważ schładza organizm, pomaga też pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. W czasie upałów zapotrzebowanie na wodę jest dużo większe również dlatego, że nasz organizm musi się schładzać właśnie za pomocą pocenia się. Pokrzywa wspomaga zatem termoregulację organizmu, dzięki czemu ułatwia chłodzenie. Usprawnia również trawienie i niweluje obrzęki.

Krwawnik
Reguluje temperaturę ciała, ponieważ jego właściwości termoregulacyjne chłodzą w gorące dni i rozgrzewają w zimne. Z tego względu herbatka z krwawnika polecana jest kobietom w trakcie menopauzy do łagodzenia uderzeń gorąca. W naparach można go łączyć z innymi orzeźwiającymi ziołami takimi jak mięta, melisa lub rumianek. Krwawnik można stosować również do przygotowywania chłodzących kąpieli.

Trawa cytrynowa
Jej orzeźwiający aromat i chłodzące właściwości przyniosą ulgę w czasie upalnych dni. Dlatego trawa cytrynowa to częsty dodatek do dań kuchni tajskiej i chińskiej. W gorącym klimacie odświeża i pobudza. Trawa cytrynowa działa także przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, zwalcza więc wolne rodniki i spowalnia starzenie się organizmu. Zrób z niej herbatkę lub dodaj do zupy, curry czy sosu do makaronu.