2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomogą nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Śliwki pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Zobacz również

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Polecamy

Co na przeziębienie u dziecka? Tak wyleczysz katar, kaszel i ból gardła u malucha

Co na przeziębienie u dziecka? Tak wyleczysz katar, kaszel i ból gardła u malucha

RazemDlaWas. Polska Press Grupa przyłączyła się do akcji pomocy TVP dla ofiar powodzi

RazemDlaWas. Polska Press Grupa przyłączyła się do akcji pomocy TVP dla ofiar powodzi

Walka z wodą grozi nie tylko wyziębieniem. Jakie mogą być skutki starcia z żywiołem?

Walka z wodą grozi nie tylko wyziębieniem. Jakie mogą być skutki starcia z żywiołem?