2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
W analizie zwyczajów żywieniowych, która objęła ponad 20...
fot. amirali mirhashemian/unsplash.com

Czekolada

W analizie zwyczajów żywieniowych, która objęła ponad 20 tys. osób, u badanych spożywających najwięcej cukru niemal o 25 proc. częściej rozwijała się depresja lub nerwica na przestrzeni kolejnych 5 lat. Działanie to jest zasługą kakaowych polifenoli z grupy flawanoli, które mają silne działanie przeciwutleniające, ochronne dla neuronów i usprawniające krążenie.

W jednym z badań, opisanym na łamach „Journal of Psychopharmacology”, miesięczna kuracja czekoladowa okazała się podnosić poziom odczuwanego zadowolenia i psychicznego spokoju. Uczestnicy badania spożywali dokładnie 500 mg polifenoli dziennie, przy czym ich zawartość w gorzkiej czekoladzie dochodzi do nawet do 1600 mg w 100 g. Ważne jednak, by wybierać rodzaje z zawartością powyżej 60-70 proc. kakao; można też sięgać po odtłuszczone kakao w proszku i nieprażone, surowe ziarna kakaowca.

Zobacz również

Poznańscy lekarze uratowali 14-latkę z Białegostoku. Jako jedyni operują w ten sposób

Poznańscy lekarze uratowali 14-latkę z Białegostoku. Jako jedyni operują w ten sposób

Co się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz kapustę? Poznaj 5 powodów, aby ją jeść

Co się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz kapustę? Poznaj 5 powodów, aby ją jeść

Polecamy

"Dramat. Nie jestem w stanie funkcjonować". Beata Kempa wyznała na co choruje

"Dramat. Nie jestem w stanie funkcjonować". Beata Kempa wyznała na co choruje

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - APAP dla dzieci FORTE (26.05)

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - APAP dla dzieci FORTE (26.05)

Ten pasożyt żyje w skórze. Powoduje krosty na twarzy i alergię. Jak się go pozbyć?

Ten pasożyt żyje w skórze. Powoduje krosty na twarzy i alergię. Jak się go pozbyć?

Dodaj ogłoszenie