10 produktów na dobry humor – sprawdź, co jeść, by poprawić swój nastrój i poziom zadowolenia z życia
Czekolada
W analizie zwyczajów żywieniowych, która objęła ponad 20 tys. osób, u badanych spożywających najwięcej cukru niemal o 25 proc. częściej rozwijała się depresja lub nerwica na przestrzeni kolejnych 5 lat. Działanie to jest zasługą kakaowych polifenoli z grupy flawanoli, które mają silne działanie przeciwutleniające, ochronne dla neuronów i usprawniające krążenie.
W jednym z badań, opisanym na łamach „Journal of Psychopharmacology”, miesięczna kuracja czekoladowa okazała się podnosić poziom odczuwanego zadowolenia i psychicznego spokoju. Uczestnicy badania spożywali dokładnie 500 mg polifenoli dziennie, przy czym ich zawartość w gorzkiej czekoladzie dochodzi do nawet do 1600 mg w 100 g. Ważne jednak, by wybierać rodzaje z zawartością powyżej 60-70 proc. kakao; można też sięgać po odtłuszczone kakao w proszku i nieprażone, surowe ziarna kakaowca.