10 prawdopodobnych powodów, przez które nie chudniesz!
Alkohol
Jednym z negatywnych czynników wpływających na proces redukcji tkanki tłuszczowej jest alkohol, ponieważ podnosi on poziom dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NADPH) oraz acetylokoenzymu A. Związki te są przekaźnikami energii, a ich zbyt wysokie stężenie w organizmie skutkuje nadmiernym odkładaniem tkanki tłuszczowej. Ponadto nadmiar alkoholu sprzyja odwodnieniu organizmu. Nie bez znaczenia jest również to, jaki typ alkoholu spożywamy, ponieważ niektóre jego rodzaje są bardzo kaloryczne i zdecydowanie nie sprzyjają gubieniu zbędnych kilogramów.
• Piwo ciemne (0,5 l) – 300-400 kcal.
• Piwo jasne (0,5 l) – 200-300 kcal.
• Cydr (240 ml) – 100-150 kcal.
• Kieliszek wina czerwonego wytrawnego (120 ml) – 80-90 kcal.
• Kieliszek wina czerwonego słodkiego (120 ml) – 120-130 kcal.
• Kieliszek wina białego wytrawnego (120 ml) – 70-80 kcal.
• Kieliszek wina białego słodkiego (120 ml) – 114 kcal.
• Lampka szampana (100 ml) – 70-80 kcal.
• Kieliszek wódki czystej (50 ml) – 100-110 kcal.