5/11
Nawet w małych firmach kuchenki mikrofalowej używa się co...
fot. tetjanka/123RF

Kuchnia – mikrofalówka

Nawet w małych firmach kuchenki mikrofalowej używa się co najmniej 30 razy dziennie. Wnętrze urządzenia wprost kipi od życia, bo zwykle pokryte jest resztkami żywności – to głównie skutek podgrzewania posiłków bez przykrycia. W środku jest też ciepło, a mikrofale nie niszczą mikrobów. Na przyciskach mikrofalówki znaleziono 214 bakterii na cal kwadratowy, a na 48 proc. uchwytów drzwiczek test ATP dał wynik powyżej 300 (dla czystej powierzchni jego wartość nie przekracza 25).

6/11
Przeciętna lodówka ma 7850 bakterii na cal kwadratowy,...
fot. Myriams-Fotos/pixabay.com

Lodówka – uchwyty i półki

Przeciętna lodówka ma 7850 bakterii na cal kwadratowy, podczas gdy toaleta – zaledwie 50, ponieważ jest regularnie czyszczona. W domowej lodówce najbrudniejsze miejsca to szuflady na mięso i na warzywa. Urzędują tam bakterie takie jak Salmonella i Listeria, pleśnie oraz grzyby. Produkty te powinny być oddzielone zarówno od siebie, jak i od pozostałej żywności w lodówce, a także od jej półek i ścianek. W firmowej lodówce można mówić o skażeniu całościowym. O ile w domu zalecane jest mycie lodówki raz na 1-2 tygodnie, ta pracownicza powinna być odkażana co 1-2 dni.

7/11
Zlew to najbrudniejsze miejsce zarówno w biurze, jak i w...
fot. balog/pixabay.com

Zlewozmywak – gąbka do zmywania naczyń i dno zlewu

Zlew to najbrudniejsze miejsce zarówno w biurze, jak i w domu. W publicznej kuchni aż dla 75 procent zbadanych kurków w kranach wskaźnik ATP przekraczał 300. Oznaczenie poziomu ATP, czyli trójfosforanu adenozyny, wskazuje na liczbę obecnych bakterii – dla czystej powierzchni wynosi do 25.

Bakterie pokrywają nie tylko kran, ale również dno i ścianki zlewu, dozowniki do mydła i przybory do zmywania. Resztki jedzenia i ciągła wilgoć – to warunki wprost stworzone dla drobnoustrojów. Zbadano, że w odpływach zlewów ATP wynosi ok. 1390. W innym badaniu 75 procent wziętych pod lupę gąbek i ścierek miało w sobie bakterie E. coli, Salmonella i Staphylococcus aureus (gronkowca). Mikroby te gościły na powierzchniach 45 proc. badanych zlewów. Aby się przed nimi chronić, zalecana jest dezynfekcja zlewu i utensyliów 1-2 razy w tygodniu.

8/11
To jedno z najbrudniejszych miejsc w biurze – najważniejszy...
fot. manuelwagner0/pixabay.com

Drukarka i kserokopiarka – przycisk „start”

To jedno z najbrudniejszych miejsc w biurze – najważniejszy przycisk urządzenia do kopiowania i drukowania zamieszkuje aż 1,2 miliarda bakterii zdolnych do namnażania się w przeliczeniu na cal kwadratowy. Dla porównania – na desce klozetowej naliczono ich tylko 3,2 tysiąca.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Zobacz również

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać