5 z 12
Aronia to jeden z najlepszych surowców na przetwory. Zawiera...
fot. utroja0/pixabay.com

Aronia to jeden z najlepszych surowców na przetwory. Zawiera bogactwo związków smakowych iprozdrowotnych, a także barwnych pigmentów i pektyny, a do tego owoce można zbierać dopiero po przymrozkach.

6 z 12
Aronii nie spożywa się na surowo, ponieważ owoce są...
fot. lianem/123RF

Aronii nie spożywa się na surowo, ponieważ owoce są cierpkie, kwaśne i suche. Owoce znakomicie nadają się jednak na prozdrowotne przetwory.

7 z 12
Owoce aronii można zbierać nawet długo po tym, jak dojrzeją...
fot. aksanayasiuchenia/123RF

Owoce aronii można zbierać nawet długo po tym, jak dojrzeją na krzewie. W innych przypadkach warto przemrozić je samodzielnie, by straciły cierpkość.

8 z 12
Spożywanie aronii przyczynia się m.in. do spowalniania...
fot. madaland/gettyimages.com

Spożywanie aronii przyczynia się m.in. do spowalniania procesów starzenia, poprawia też stan skóry, włosów i paznokci.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?