5 z 11
Aronia to jeden z najlepszych surowców na przetwory. Zawiera...
fot. utroja0/pixabay.com

Aronia to jeden z najlepszych surowców na przetwory. Zawiera bogactwo związków smakowych iprozdrowotnych, a także barwnych pigmentów i pektyny, a do tego owoce można zbierać dopiero po przymrozkach.

6 z 11
Aronii nie spożywa się na surowo, ponieważ owoce są...
fot. lianem/123RF

Aronii nie spożywa się na surowo, ponieważ owoce są cierpkie, kwaśne i suche. Owoce znakomicie nadają się jednak na prozdrowotne przetwory.

7 z 11
Owoce aronii można zbierać nawet długo po tym, jak dojrzeją...
fot. aksanayasiuchenia/123RF

Owoce aronii można zbierać nawet długo po tym, jak dojrzeją na krzewie. W innych przypadkach warto przemrozić je samodzielnie, by straciły cierpkość.

8 z 11
Spożywanie aronii przyczynia się m.in. do spowalniania...
fot. madaland/gettyimages.com

Spożywanie aronii przyczynia się m.in. do spowalniania procesów starzenia, poprawia też stan skóry, włosów i paznokci.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami