5 z 11
Aronia to jeden z najlepszych surowców na przetwory. Zawiera...
fot. utroja0/pixabay.com

Aronia to jeden z najlepszych surowców na przetwory. Zawiera bogactwo związków smakowych iprozdrowotnych, a także barwnych pigmentów i pektyny, a do tego owoce można zbierać dopiero po przymrozkach.

6 z 11
Aronii nie spożywa się na surowo, ponieważ owoce są...
fot. lianem/123RF

Aronii nie spożywa się na surowo, ponieważ owoce są cierpkie, kwaśne i suche. Owoce znakomicie nadają się jednak na prozdrowotne przetwory.

7 z 11
Owoce aronii można zbierać nawet długo po tym, jak dojrzeją...
fot. aksanayasiuchenia/123RF

Owoce aronii można zbierać nawet długo po tym, jak dojrzeją na krzewie. W innych przypadkach warto przemrozić je samodzielnie, by straciły cierpkość.

8 z 11
Spożywanie aronii przyczynia się m.in. do spowalniania...
fot. madaland/gettyimages.com

Spożywanie aronii przyczynia się m.in. do spowalniania procesów starzenia, poprawia też stan skóry, włosów i paznokci.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?