
4. Korzeń lukrecji DGL
Korzeń lukrecji DGL (odglicyryzowanej) to popularna roślina stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej. Badania potwierdzają, że zawiera ona związki, które pomagają łagodzić dolegliwości żołądkowe i pomagają wyeliminować bakterię jelitową H. pylori, która może powodować wrzody.
Lukrecja może zmniejszać stan zapalny w przewodzie pokarmowym, jednocześnie zwiększając skuteczność kortykosteroidów przepisywanych w stanach zapalnych. Można stosować ją w postaci naparów lub jako suplement diety. Ważne jest, aby wybierać lukrecję DGL, ponieważ inne nie są bezpieczne podczas długotrwałej kuracji.

5. Cynamon
Cynamon to przyprawa zawierająca dwa związki przeciwzapalne: aldehyd transcynamonowy i p-cymen, które mogą być pomocne m.in. przy zapaleniu jelita grubego. Dzięki zawartości substancji aktywnych poprawia również mikrobioty jelitową.
Jego dodatkową zaletą jest łatwość wprowadzenia go codziennej diety. Można dodawać fo zarówno do deserów, napojów, jak i wytrawnych dań. Najlepiej sięgać po cynamon cejloński, który ma mniejsze stężenie kumaryn niż cynamon chiński (kasja). Należy też pamiętać o przestrzeganiu bezpiecznej dawki kumaryn ustalonej na poziomie ok. 0,07 mg/kg masy ciała. Co oznacza, że osoba ważąca 60 kg może przyjąć ok. 1.4 g cynamonu kasja, czyli 1 płaską łyżeczkę na dobę.