
Lody mandarynkowe
Mandarynki to idealny owoc w diecie cukrzyka, ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi tylko 30. osoby chore na insulinooporność i cukrzycę mogą spożywać umiarkowane ilości tych produktów. Dodatkowo dzięki zawartości potasu, mandarynki mogą zmniejszać stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi oraz stabilizować ciśnienie tętnicze. Z podanej porcji przygotujesz 5 lodów.
Składniki:
- 1,5 szklanki soku świeżo wyciśniętego z mandarynek,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pół łyżeczki erytrytolu lub ksylitolu,
Przygotowanie:
Do soku z mandarynek dodaj sok z cytryny oraz substancję słodzącą. Całość dokładnie wymieszaj. Wlej sok do 5 foremek, włóż patyczek i zamrażaj przez ok. 4 godziny.

Gofry
W Twoim jadłospisie może znaleźć się ten pyszny deser, ale pod warunkiem, że do produkcji nie użyjesz ogromnej ilości cukru. Zrezygnuj również z bitej śmietany, słodzonych dżemów oraz sosów czekoladowych. Gofry możesz posłodzić erytrytolem, czyli naturalnym słodzikiem, który nie podnosi stężenia cukru we krwi. Zamiast bitej śmietany możesz ubić gęsty jogurt naturalny.
Składniki:
- 150 mąki pełnoziarnistej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka erytrytolu,
- 2 łyżeczki oleju roślinnego,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 50 ml wody gazowanej.
Przygotowanie:
Mąkę, olej, mleko, wodę, sól, sodę oraz żółtka dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny. W tym czasie ubij białka z cukrem na sztywną masę. Delikatnie przekładaj pianę do pozostałego ciasta i mieszaj łyżką. Rozgrzej gofrownicę, nalej odpowiednią ilość ciasta i piecz ok. 3-5 minut.

Cukrzyca typu 2 a słodycze
Chorując na cukrzycę typu 2 warto na jakiś czas całkowicie zrezygnować ze słodkości, tak, aby wyrównać poziom glukozy we krwi.

Warto regularnie kontrolować stężenie cukru we krwi. Jeśli przed zjedzeniem posiłku masz wysoki cukier we krwi, nie sięgaj po żadne słodkie produkty!