1 z 5
Przewijaj galerię w dół

fot. Prapat Aowsakorn/Getty Images
Pieprzówka jest nalewką leczniczą i powinna być stosowana tylko w przypadku pojawienia się dolegliwości. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 20 kropli.
2 z 5

fot. Zbynek Pospisil/Getty Images, Snapwire/Pexels (małe)
Nalewkę z pieprzu można przygotowywać przez cały rok. Warto zrobić ją zwłaszcza zimą, bo obok działania łagodzącego objawy niestrawności ma także właściwości wspomagające zwalczanie infekcji oddechowych.
3 z 5

fot. fot. Getty Images
Nalewka z pieprzu i ziela angielskiego może być stosowana tylko doraźnie, w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych.
4 z 5

fot. ka_re/pixabay
Niektórzy nalewkę pieprzową przygotowują tylko z pieprzu, jednak my zalecamy dorzucić do niej również ziele angielskie.