
Truskawki
Truskawki nie tylko są pyszne, ale także świetnie wpływają na wygląd naszej skóry. Są bogactwem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie. Likwiduje wolne rodniki, zmniejsza stan zapalny, a także wspiera odporność organizmu. Chroni też mózg, zapobiegając pogarszaniu się funkcji poznawczych oraz serce i układ krążenia uszczelniając i wzmacniając naczynia krwionośne. Dzięki temu poprawia się pamięć i koncentracja, a organizm jest lepiej dotleniony, odżywiony i zachowuje młodość na dłużej. Badania wykazały, że jedzenie truskawek 2 razy w tygodniu może pomóc w opóźnieniu starzenia się mózgu nawet o 2,5 roku.

Winogrona
Winogrona czerwone zawierają resweratrol – przeciwutleniacz z grupy polifenoli o działaniu przeciwzapalnym, antywirusowym i bakteriobójczym. Zwalcza on stres oksydacyjny, wspomaga produkcję kolagenu i wpływa na zwiększenie elastyczności skóry. Dobra wiadomość jest taka, że podobnie działa czerwone wino.

Arbuz
Składa się głównie z wody, dzięki czemu świetnie nawadnia organizm i utrzymuje odpowiednie nawilżenie skóry. W jego składzie znajdziemy także likopen (ten sam, który znajduje się w pomidorach). Jest to silny przeciwutleniacz, który chroni skórę przed promieniowaniem UV – czynnikiem znacznie przyspieszającym starzenie się i wiotczenie skóry.

Granaty
Zawierają przeciwutleniające polifenole, w tym kwas elagowy o działaniu przeciwzapalnym. Dzięki temu zwalczają one wolne rodniki i zmniejszają stany zapalne – czynniki, które w głównej mierze są przyczyną starzenia się organizmu. Granaty chronią skórę przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych takich jak promieniowanie UV. Zwiększają także produkcję kolagenu, dzięki czemu wpływają na poprawę tekstury skóry. Zapewniają jej jędrność, elastyczność, gładkość, jednolity kolor i promienny wygląd.

















