5 z 9
Truskawki nie tylko są pyszne, ale także świetnie wpływają...
fot. Kseniya Sharapova/gettyimages.com

Truskawki

Truskawki nie tylko są pyszne, ale także świetnie wpływają na wygląd naszej skóry. Są bogactwem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie. Likwiduje wolne rodniki, zmniejsza stan zapalny, a także wspiera odporność organizmu. Chroni też mózg, zapobiegając pogarszaniu się funkcji poznawczych oraz serce i układ krążenia uszczelniając i wzmacniając naczynia krwionośne. Dzięki temu poprawia się pamięć i koncentracja, a organizm jest lepiej dotleniony, odżywiony i zachowuje młodość na dłużej. Badania wykazały, że jedzenie truskawek 2 razy w tygodniu może pomóc w opóźnieniu starzenia się mózgu nawet o 2,5 roku.

6 z 9
Winogrona czerwone zawierają resweratrol – przeciwutleniacz...
fot. Jupiterimages/gettyimages.com

Winogrona

Winogrona czerwone zawierają resweratrol – przeciwutleniacz z grupy polifenoli o działaniu przeciwzapalnym, antywirusowym i bakteriobójczym. Zwalcza on stres oksydacyjny, wspomaga produkcję kolagenu i wpływa na zwiększenie elastyczności skóry. Dobra wiadomość jest taka, że podobnie działa czerwone wino.

7 z 9
Składa się głównie z wody, dzięki czemu świetnie nawadnia...
fot. HUIZENG HU/gettyimages.com

Arbuz

Składa się głównie z wody, dzięki czemu świetnie nawadnia organizm i utrzymuje odpowiednie nawilżenie skóry. W jego składzie znajdziemy także likopen (ten sam, który znajduje się w pomidorach). Jest to silny przeciwutleniacz, który chroni skórę przed promieniowaniem UV – czynnikiem znacznie przyspieszającym starzenie się i wiotczenie skóry.

8 z 9
Zawierają przeciwutleniające polifenole, w tym kwas elagowy...
fot. Isaac Murray/gettyimages.com

Granaty

Zawierają przeciwutleniające polifenole, w tym kwas elagowy o działaniu przeciwzapalnym. Dzięki temu zwalczają one wolne rodniki i zmniejszają stany zapalne – czynniki, które w głównej mierze są przyczyną starzenia się organizmu. Granaty chronią skórę przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych takich jak promieniowanie UV. Zwiększają także produkcję kolagenu, dzięki czemu wpływają na poprawę tekstury skóry. Zapewniają jej jędrność, elastyczność, gładkość, jednolity kolor i promienny wygląd.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!