5 z 8
Truskawki nie tylko są pyszne, ale także świetnie wpływają...
fot. Kseniya Sharapova/gettyimages.com

Truskawki

Truskawki nie tylko są pyszne, ale także świetnie wpływają na wygląd naszej skóry. Są bogactwem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie. Likwiduje wolne rodniki, zmniejsza stan zapalny, a także wspiera odporność organizmu. Chroni też mózg, zapobiegając pogarszaniu się funkcji poznawczych oraz serce i układ krążenia uszczelniając i wzmacniając naczynia krwionośne. Dzięki temu poprawia się pamięć i koncentracja, a organizm jest lepiej dotleniony, odżywiony i zachowuje młodość na dłużej. Badania wykazały, że jedzenie truskawek 2 razy w tygodniu może pomóc w opóźnieniu starzenia się mózgu nawet o 2,5 roku.

6 z 8
Winogrona czerwone zawierają resweratrol – przeciwutleniacz...
fot. Jupiterimages/gettyimages.com

Winogrona

Winogrona czerwone zawierają resweratrol – przeciwutleniacz z grupy polifenoli o działaniu przeciwzapalnym, antywirusowym i bakteriobójczym. Zwalcza on stres oksydacyjny, wspomaga produkcję kolagenu i wpływa na zwiększenie elastyczności skóry. Dobra wiadomość jest taka, że podobnie działa czerwone wino.

7 z 8
Składa się głównie z wody, dzięki czemu świetnie nawadnia...
fot. HUIZENG HU/gettyimages.com

Arbuz

Składa się głównie z wody, dzięki czemu świetnie nawadnia organizm i utrzymuje odpowiednie nawilżenie skóry. W jego składzie znajdziemy także likopen (ten sam, który znajduje się w pomidorach). Jest to silny przeciwutleniacz, który chroni skórę przed promieniowaniem UV – czynnikiem znacznie przyspieszającym starzenie się i wiotczenie skóry.

8 z 8
Zawierają przeciwutleniające polifenole, w tym kwas elagowy...
fot. Isaac Murray/gettyimages.com

Granaty

Zawierają przeciwutleniające polifenole, w tym kwas elagowy o działaniu przeciwzapalnym. Dzięki temu zwalczają one wolne rodniki i zmniejszają stany zapalne – czynniki, które w głównej mierze są przyczyną starzenia się organizmu. Granaty chronią skórę przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych takich jak promieniowanie UV. Zwiększają także produkcję kolagenu, dzięki czemu wpływają na poprawę tekstury skóry. Zapewniają jej jędrność, elastyczność, gładkość, jednolity kolor i promienny wygląd.

Polecamy

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami