
Przy tych chorobach nie jedz mięsa. Nowotwory
Jedzenie mięsa sprzyja nowotworom, a zwłaszcza rozwojowi raka jelita grubego. Nie należy go jeść w przypadku czynników ryzyka choroby, zwłaszcza jej historii w rodzinie. Zwłaszcza czerwone i przetworzone mięso powoduje zmiany metaboliczne, jak i genetyczne warunkujące ten typ raka. Podobne zalecenia dotyczą nowotworów żołądka, piersi i prostaty.

Przy tych chorobach nie jedz mięsa. Endometrioza
Produkty mięsne i bogate w tłuszcze nasycony oraz trans sprzyjają nadmiarowi estrogenów w organizmie i nasilają objawy endometriozy, a także sprzyjają ich rozwojowi. Łagodzi je błonnik zawarty w owocach, warzywach, pełnych ziarnach i nasionach strączkowych. Źródła hormonów to także inne produkty odzwierzęce, w tym kurczak, jaja i przetwory mleczne. Dietą polecaną w endometriozie jest menu wegańskie (roślinne).

Przy tych chorobach nie jedz mięsa. Hemochromatoza
Hemochromatoza to choroba polegająca na nadmiernym wchłanianiu żelaza, co jest szkodliwe dla organizmu. By je ograniczyć, nie należy sięgać po jego bogate źródła takie jak mięso i podroby, a zwłaszcza mięsa czerwone i wątróbkę.

Sięganie po peklowane (różowe) wędliny jest niewskazane dla osób z chorobami płuc, w tym przewlekła obturacyjna choroba. Pogarsza ich objawy, ale może także sprzyjać rozwojowi schorzeń oddechowych.