
8. Nalewka z mandarynek
Nalewka z mandarynek dostarcza spore ilości witaminy C, kwas foliowy, rutynę oraz limonen. Wśród głównych korzyści, jakie daje spożywanie leczniczych dawek mandarynówki, wymienia się działanie: przeciwzapalne, odkażające, ściągające, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, wzmacniające oraz uszczelniające naczynia krwionośne, a także obniżające stężenie cholesterolu frakcji LDL i stężenie glukozy. Wypróbuj przepis na nalewkę z mandarynek.

9. Nalewka z gruszek
Nalewka z gruszek dostarcza do organizmu m.in. foliany, niewielkie ilości witamin A i z grupy B oraz witaminy C, a także związki mineralne takie jak potas, wapń, żelazo i jod. Dzięki zawartości flawonoidów gruszkówka wykazuje działanie uszczelniające naczynia krwionośne. Po nalewkę warto sięgać podczas przeziębienia, na poprawę trawienia, rozgrzanie organizmu i przy problemach z pęcherzem moczowym. Tu znajdziesz przepis na nalewkę z gruszek.

10. Nalewka z jabłek
Nalewka z jabłek to trunek bogaty w nie tylko w cukry, ale też w kwasy oraz liczne antyoksydanty. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, witaminę C, niewielkie ilości prowitaminy A oraz związki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, krzem, miedź, kobalt, cynk, mangan czy molibden. Nalewka z jabłek wykazuje działanie wzmacniające, przeciwzapalne, moczopędne, przeciwkamicowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwreumatyczne. Wypróbuj przepis na nalewkę z jabłek z przyprawami korzennymi.

11. Nalewka z suszonych śliwek
Nalewka z suszonych śliwek to trunek, w którym znajdziemy liczne przeciwutleniacze oraz witaminę A, kwas askorbinowy, witaminę K oraz żelazo, potas, mangan i miedzi. Zawiera również sorbitol i kwas chlorogenowy, które pomagają zwiększać częstotliwość wypróżnień. Nalewka polecana jest w celu poprawy pracy serca, obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi oraz uzupełnienia niedoborów żelaza i zapobiegania utracie gęstości masy kostnej. Zobacz, jak przygotować nalewkę z suszonych śliwek.