4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nawet najzdrowsze produkty mogą stać się źródłem...
fot. ponce_photography/pixabay.com

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Używanie patelni z powłoką nieprzywierającą starego typu

Nawet najzdrowsze produkty mogą stać się źródłem szkodliwych, najczęściej hormonopodobnych związków z tworzyw sztucznych, jeśli będą traktowane w nieodpowiedni sposób. Warto wybierać patelnie z powłoką ceramiczną, ponieważ nieprzywierające materiały starego typu zawierają związki perfluorowane takie jak PFOA. Są lotne i parują zwłaszcza wtedy, gdy podgrzewa się je bez tłuszczu. Wdychane wywołują objawy podobne do grypy, m.in. bóle głowy i mięśni. Przechodzą też do żywności. Warto wiedzieć, że szkodliwą powłokę ma wiele innych sprzętów tzw. małego AGD, m.in. opiekacze do kanapek typu sandwicz czy wypiekacze do chleba. Zamiast patelni ceramicznych można stosować też te z wysokogatunkowej stali i żeliwa.

Zobacz również

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Polecamy

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

O TYM SIĘ MÓWI
Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada