4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nawet najzdrowsze produkty mogą stać się źródłem...
fot. ponce_photography/pixabay.com

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Używanie patelni z powłoką nieprzywierającą starego typu

Nawet najzdrowsze produkty mogą stać się źródłem szkodliwych, najczęściej hormonopodobnych związków z tworzyw sztucznych, jeśli będą traktowane w nieodpowiedni sposób. Warto wybierać patelnie z powłoką ceramiczną, ponieważ nieprzywierające materiały starego typu zawierają związki perfluorowane takie jak PFOA. Są lotne i parują zwłaszcza wtedy, gdy podgrzewa się je bez tłuszczu. Wdychane wywołują objawy podobne do grypy, m.in. bóle głowy i mięśni. Przechodzą też do żywności. Warto wiedzieć, że szkodliwą powłokę ma wiele innych sprzętów tzw. małego AGD, m.in. opiekacze do kanapek typu sandwicz czy wypiekacze do chleba. Zamiast patelni ceramicznych można stosować też te z wysokogatunkowej stali i żeliwa.

Zobacz również

Noworodek trafił do szpitala w Gorzowie. Jest w ciężkim stanie. Zatrzymano rodziców

Noworodek trafił do szpitala w Gorzowie. Jest w ciężkim stanie. Zatrzymano rodziców

„Jakby wyszli z jakiegoś potopu”. Śmigus-dyngus w dawnej Polsce

„Jakby wyszli z jakiegoś potopu”. Śmigus-dyngus w dawnej Polsce

Polecamy

Pleśń w energetyku. Lepiej go nie pij!

Pleśń w energetyku. Lepiej go nie pij!

Od maja kolejny ważny zakaz dla młodzieży. Resort zdrowia pracuje nad przepisami

Od maja kolejny ważny zakaz dla młodzieży. Resort zdrowia pracuje nad przepisami

Tragiczny finał po operacji kobiety. Przez 56 lat nosiła kamienny płód

Tragiczny finał po operacji kobiety. Przez 56 lat nosiła kamienny płód