
Ryzyko zawału serca wzrasta zimą. Oto powody, dla których niska temperatura zagraża sercu. Zobacz, czego lepiej unikać w czasie mrozów
Niska temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia serca. Zobacz w galerii, jakie czynniki zwiększają ryzyko wystąpienia zawału serca i unikaj ich w czasie mrozu.

Aktywność fizyczna zimą
Zimą jesteśmy mniej aktywni fizycznie. Wolimy posiedzieć w ciepłym domu pod kocykiem niż iść na spacer w czasie mrozu. Brak ruchu wpływa na kondycję całego ciała oraz serca.
Dodatkowo aktywność fizyczna w czasie zimnego dnia obciąża serce, które i bez niej na mrozie pracuje dużo intensywniej, ponieważ musi utrzymywać stałą temperaturę ciała. Dlatego nawet niewielka aktywność fizyczna na mrozie taka jak chociażby odśnieżanie samochodu czy chodnika może być niebezpieczna dla zdrowia. Zmniejszony przepływ krwi spowodowany niską temperaturą sprawia, że zmniejsza się również ilość tlenu i składników odżywczych docierających do narządów, natomiast ciśnienie krwi i tętno wzrasta. Może to doprowadzić do arytmii i w konsekwencji zawału. Lepiej więc zrezygnować z odśnieżania na mrozie lub robić sobie przerwy, aby nie obciążać za bardzo serca.

Picie alkoholu na mrozie
Wiele osób uważa, że picie alkoholu to dobry sposób na rozgrzanie się zimą. Zimne powietrze zwęża naczynia krwionośne, przez co mniej krwi dociera do tkanek i narządów, ale w ten sposób organizm utrzymuje stałą i odpowiednią temperaturę ciała, co chroni go przed wychłodzeniem i hipotermią.
Natomiast alkohol rozszerza naczynia krwionośne, co zwiększa przepływ krwi, robi nam się ciepło i wydaje nam się, że nas rozgrzewa. Niestety, jest to pozorne, ponieważ przez rozszerzone naczynia krwionośne tracimy ciepło, które organizm w naturalny sposób próbuje zatrzymać. Nie czujemy również niskiej temperatury, co sprzyja wychłodzeniu z powodu nieadekwatnie dobranego stroju.
Dodatkowo alkohol zaburza pracę układu nerwowego, blokuje więc odruch drżenia mięśni, dzięki któremu organizm ogrzewa się na zimnie. Zaburza także pracę serca, bo dodatkowo zwiększa ciśnienie krwi, które jest podwyższone również przez niską temperaturę powietrza. Picie alkoholu na mrozie może więc doprowadzić do zawału serca. Lepiej więc wystrzegać się takiego sposobu na rozgrzanie w mroźny dzień czy tym bardziej wieczór.

Niezdrowe jedzenie w czasie długich, zimowych wieczorów
Ryzyko wystąpienia zawału serca zimą zwiększa niezdrowa dieta, a zwłaszcza podjadanie niezdrowych przekąsek z dużą ilością cukru, soli i tłuszczu. Dodatkowo mniejszy dostęp zimą do świeżych owoców i warzyw sprawia, że nasza dieta jest uboższa w składniki odżywcze i równocześnie bardziej kaloryczna. Może to prowadzić do nadwagi i otyłości. Dodatkowe kilogramy również obciążają serce i zaburzają jego pracę zwiększając ryzyko chorób układu krążenia.