5 z 12
Przygotowanie: rozpuść 1 łyżkę miodu w 1 szkl. wody...
fot. Ryan Merce/flickr.com (CC BY 2.0)

Domowe mikstury na przeziębienie i grypę. Aktywny miód

Przygotowanie: rozpuść 1 łyżkę miodu w 1 szkl. wody (przegotowanej, filtrowanej albo źródlanej) o temperaturze pokojowej, przykryj spodkiem i odstaw na 8-12 godzin, a najlepiej na całą noc. Najlepiej użyj miodu z nowozelandzkiego krzewu manuka, który w porównaniu ze zwykłymi miodami ma w zależności od rodzaju nawet 100 razy więcej aktywnej substancji leczniczej o nazwie metyloglioksal. Można podawać dzieciom powyżej 2. roku życia.

6 z 12
Przygotowanie: pokrój w plastry 2-3 cebule, duży obrany...
fot. 123RF

Domowe syropy na przeziębienie i grypę. Syrop z cebuli z cytryną i imbirem

Przygotowanie: pokrój w plastry 2-3 cebule, duży obrany kawałek korzenia imbiru i 1 cytrynę ekologiczną (bez konserwantów na skórce), po czym układaj warstwami w słoiku, przesypując cukrem lub przekładając rzadkim miodem i dociskając każdą warstwę do dna. Odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej na co najmniej 12 godzin. Od czasu do czasu potrząsaj zawartością słoika. Zużyj w ciągu kilku dni. Pij od łyżeczki do łyżki od 2-3 razy to 3-4 razy dziennie. U dzieci stosuj od 2. roku życia w odpowiednio małych ilościach.

7 z 12
Picie tzw. złotego mleka pomaga wzmocnić naturalne siły...
fot. Jessoraya/pixabay.com

Domowe mikstury na przeziębienie i grypę. Złote mleko

Picie tzw. złotego mleka pomaga wzmocnić naturalne siły obronne organizmu. Napój działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. By go przygotować, na porcję dla osoby dorosłej potrzeba łyżeczki sproszkowanej kurkumy i najlepiej też 1/2 łyżeczki imbiru oraz szczypty świeżo zmielonego pieprzu. Przyprawy należy dodać do niewielkiej ilości wody wraz łyżeczką masła lub oleju kokosowego, po czym gotować przez ok. 5 min. Następnie wywar łączy się z niepełną szklanką mleka lub napoju roślinnego bez cukru, podgrzewa i słodzi łyżeczką miodu lub syropu z agawy. Napój można przyrządzić również z dodatkiem cynamonu, kardamonu czy anyżu gwiazdkowego.

8 z 12
Przygotowanie: połącz 350 g rozdrobnionych ząbków czosnku z...
fot. Counselling/pixabay.com

Domowe mikstury na przeziębienie i grypę. Nalewka z czosnku

Przygotowanie: połącz 350 g rozdrobnionych ząbków czosnku z 250 ml alkoholu 40 proc., przykryj naczynie i odstaw na 10 dni do lodówki. Następnie całość przecedź i odstaw do lodówki na kolejne 2 dni. Przelej do butelki z kroplomierzem i zażywaj nalewkę 3 razy dziennie z niewielką ilością wody lub mleka przez 6 dni. Zacznij od jednej kropli za pierwszym podaniem i przy każdym kolejnym razie zwiększaj dawkę o jedną kroplę, aż wieczorem ostatniego dnia będzie wynosić 18 kropli. Następnie w ten sam sposób zmniejszaj dawkę przez kolejne 6 dni, aż dwunastego dnia kuracji przyjmiesz na kolację jedną kroplę. Następnie przyjmuj po 25 kropli trzy razy dziennie, aż zużyjesz całą nalewkę. Receptura tylko dla dorosłych.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Oto, jak robię swój zakwas buraczany! Jest pyszny i niezwykle zdrowy

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!