
Domowe mikstury na przeziębienie i grypę. Aktywny miód
Przygotowanie: rozpuść 1 łyżkę miodu w 1 szkl. wody (przegotowanej, filtrowanej albo źródlanej) o temperaturze pokojowej, przykryj spodkiem i odstaw na 8-12 godzin, a najlepiej na całą noc. Najlepiej użyj miodu z nowozelandzkiego krzewu manuka, który w porównaniu ze zwykłymi miodami ma w zależności od rodzaju nawet 100 razy więcej aktywnej substancji leczniczej o nazwie metyloglioksal. Można podawać dzieciom powyżej 2. roku życia.

Domowe syropy na przeziębienie i grypę. Syrop z cebuli z cytryną i imbirem
Przygotowanie: pokrój w plastry 2-3 cebule, duży obrany kawałek korzenia imbiru i 1 cytrynę ekologiczną (bez konserwantów na skórce), po czym układaj warstwami w słoiku, przesypując cukrem lub przekładając rzadkim miodem i dociskając każdą warstwę do dna. Odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej na co najmniej 12 godzin. Od czasu do czasu potrząsaj zawartością słoika. Zużyj w ciągu kilku dni. Pij od łyżeczki do łyżki od 2-3 razy to 3-4 razy dziennie. U dzieci stosuj od 2. roku życia w odpowiednio małych ilościach.

Domowe mikstury na przeziębienie i grypę. Złote mleko
Picie tzw. złotego mleka pomaga wzmocnić naturalne siły obronne organizmu. Napój działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. By go przygotować, na porcję dla osoby dorosłej potrzeba łyżeczki sproszkowanej kurkumy i najlepiej też 1/2 łyżeczki imbiru oraz szczypty świeżo zmielonego pieprzu. Przyprawy należy dodać do niewielkiej ilości wody wraz łyżeczką masła lub oleju kokosowego, po czym gotować przez ok. 5 min. Następnie wywar łączy się z niepełną szklanką mleka lub napoju roślinnego bez cukru, podgrzewa i słodzi łyżeczką miodu lub syropu z agawy. Napój można przyrządzić również z dodatkiem cynamonu, kardamonu czy anyżu gwiazdkowego.

Domowe mikstury na przeziębienie i grypę. Nalewka z czosnku
Przygotowanie: połącz 350 g rozdrobnionych ząbków czosnku z 250 ml alkoholu 40 proc., przykryj naczynie i odstaw na 10 dni do lodówki. Następnie całość przecedź i odstaw do lodówki na kolejne 2 dni. Przelej do butelki z kroplomierzem i zażywaj nalewkę 3 razy dziennie z niewielką ilością wody lub mleka przez 6 dni. Zacznij od jednej kropli za pierwszym podaniem i przy każdym kolejnym razie zwiększaj dawkę o jedną kroplę, aż wieczorem ostatniego dnia będzie wynosić 18 kropli. Następnie w ten sam sposób zmniejszaj dawkę przez kolejne 6 dni, aż dwunastego dnia kuracji przyjmiesz na kolację jedną kroplę. Następnie przyjmuj po 25 kropli trzy razy dziennie, aż zużyjesz całą nalewkę. Receptura tylko dla dorosłych.