5 z 11
Przygotowanie: rozpuść 1 łyżkę miodu w 1 szkl. wody...
fot. Ryan Merce/flickr.com (CC BY 2.0)

Domowe mikstury na przeziębienie i grypę. Aktywny miód

Przygotowanie: rozpuść 1 łyżkę miodu w 1 szkl. wody (przegotowanej, filtrowanej albo źródlanej) o temperaturze pokojowej, przykryj spodkiem i odstaw na 8-12 godzin, a najlepiej na całą noc. Najlepiej użyj miodu z nowozelandzkiego krzewu manuka, który w porównaniu ze zwykłymi miodami ma w zależności od rodzaju nawet 100 razy więcej aktywnej substancji leczniczej o nazwie metyloglioksal. Można podawać dzieciom powyżej 2. roku życia.

6 z 11
Przygotowanie: pokrój w plastry 2-3 cebule, duży obrany...
fot. 123RF

Domowe syropy na przeziębienie i grypę. Syrop z cebuli z cytryną i imbirem

Przygotowanie: pokrój w plastry 2-3 cebule, duży obrany kawałek korzenia imbiru i 1 cytrynę ekologiczną (bez konserwantów na skórce), po czym układaj warstwami w słoiku, przesypując cukrem lub przekładając rzadkim miodem i dociskając każdą warstwę do dna. Odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej na co najmniej 12 godzin. Od czasu do czasu potrząsaj zawartością słoika. Zużyj w ciągu kilku dni. Pij od łyżeczki do łyżki od 2-3 razy to 3-4 razy dziennie. U dzieci stosuj od 2. roku życia w odpowiednio małych ilościach.

7 z 11
Picie tzw. złotego mleka pomaga wzmocnić naturalne siły...
fot. Jessoraya/pixabay.com

Domowe mikstury na przeziębienie i grypę. Złote mleko

Picie tzw. złotego mleka pomaga wzmocnić naturalne siły obronne organizmu. Napój działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. By go przygotować, na porcję dla osoby dorosłej potrzeba łyżeczki sproszkowanej kurkumy i najlepiej też 1/2 łyżeczki imbiru oraz szczypty świeżo zmielonego pieprzu. Przyprawy należy dodać do niewielkiej ilości wody wraz łyżeczką masła lub oleju kokosowego, po czym gotować przez ok. 5 min. Następnie wywar łączy się z niepełną szklanką mleka lub napoju roślinnego bez cukru, podgrzewa i słodzi łyżeczką miodu lub syropu z agawy. Napój można przyrządzić również z dodatkiem cynamonu, kardamonu czy anyżu gwiazdkowego.

8 z 11
Przygotowanie: połącz 350 g rozdrobnionych ząbków czosnku z...
fot. Counselling/pixabay.com

Domowe mikstury na przeziębienie i grypę. Nalewka z czosnku

Przygotowanie: połącz 350 g rozdrobnionych ząbków czosnku z 250 ml alkoholu 40 proc., przykryj naczynie i odstaw na 10 dni do lodówki. Następnie całość przecedź i odstaw do lodówki na kolejne 2 dni. Przelej do butelki z kroplomierzem i zażywaj nalewkę 3 razy dziennie z niewielką ilością wody lub mleka przez 6 dni. Zacznij od jednej kropli za pierwszym podaniem i przy każdym kolejnym razie zwiększaj dawkę o jedną kroplę, aż wieczorem ostatniego dnia będzie wynosić 18 kropli. Następnie w ten sam sposób zmniejszaj dawkę przez kolejne 6 dni, aż dwunastego dnia kuracji przyjmiesz na kolację jedną kroplę. Następnie przyjmuj po 25 kropli trzy razy dziennie, aż zużyjesz całą nalewkę. Receptura tylko dla dorosłych.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Płaski brzuch na święta i sylwestra? Jeszcze zdążysz, ale zastosuj te rady

Płaski brzuch na święta i sylwestra? Jeszcze zdążysz, ale zastosuj te rady

Zobacz również

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?