5 z 6
Maliny są źródłem kwasów owocowych, które pobudzają...
fot. nicoletaionescu/getty Images

Łagodzą objawy niestrawności

Maliny są źródłem kwasów owocowych, które pobudzają wydzielanie soków trawiennych, a tym samym zmniejszają objawy niestrawności, w tym ból brzucha, zgagę, wzdęcia i nudności. Dodatkowo duża zawartość błonnika sprawia, że spożywanie tych owoców reguluje rytm wypróżnień, a także zapobiega powstawaniu zaparć.

6 z 6
Maliny stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które...
fot. DronG/Getty Images

Wspierają profilaktykę przeciwnowotworową

Maliny stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych. W licznych badaniach klinicznych wykazano, że osoby regularnie sięgające po maliny znacznie rzadziej chorują na raka jelita grubego.

Zobacz również

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Polecamy

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw