
Jak możemy zaszkodzić własnym nerkom?
Nerki to ważne narządy, które odgrywają kluczową rolę w pracy naszego organizmu. Dowiedz się, co szkodzi nerkom i jak o nie zadbać

Jak ułatwić pracę nerkom, co robić, aby im nie szkodzić i zachować ich sprawność oraz wydolność na długie lata?
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Za dużo soli
Sól stosowana jest przede wszystkim jako konserwant oraz przyprawa, a jej głównym składnikiem jest chlorek sodu (NaCl), który razem z potasem reguluje ciśnienie krwi. Niektóre rodzaje soli zawierają także jod, który bierze udział w produkcji hormonów tarczycy.
Sól jest niezbędnym składnikiem w naszej diecie ze względu na zawartość sodu, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie. Jednak jej nadmiar może doprowadzić do rozwoju kamicy nerkowej. Norma dla zdrowej osoby wynosi: 5 g soli (2 g sodu).
Ograniczenie spożycia soli nie polega jedynie na nie dosalaniu przyrządzanych potraw, ale też na unikaniu gotowych produktów, które ją zawierają w nadmiernych ilościach, a są to m.in. sery żółte, feta, wędliny, chipsy, fast-foody, a nawet napoje i wody mineralne.

Za mało wody
Organizm dorosłego człowieka składa się w 60 proc. z wody, dlatego odpowiednie nawodnienie jest bardzo ważne dla wszystkich procesów życiowych. Woda jest potrzebna również nerkom, którym ułatwia filtrowanie krwi. Jeśli pijesz zbyt mało, nerki nie mogą odpowiednio oddzielić toksyn od składników odżywczych i w ten sposób trafiają one z powrotem do krwiobiegu, a wraz z nim do poszczególnych narządów i komórek ciała. Mogą one odkładać się w nerkach w postaci kamieni nerkowych.
Aby do tego nie dopuścić codziennie wypijaj 2-2,5 l płynów. Oprócz czystej, niegazowanej wody, którą najlepiej popijać przez cały dzień, na bilans wodny składa się także herbata, sok, inne napoje, zupy oraz warzywa i owoce. Unikaj natomiast zbyt dużych ilości napojów moczopędnych takich jak kawa czy alkohol, które odwadniają i wypłukują składniki odżywcze.