1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Rak żołądka należy do najgorzej rokujących nowotworów, a...
fot. senk/123RF

Te produkty zwiększają zagrożenie rakiem żołądka! Najlepiej nie jedz ich codziennie!

Rak żołądka należy do najgorzej rokujących nowotworów, a przy tym dających niespecyficzne objawy. Sprzyjają mu nie tylko choroby tego narządu, ale również dieta, a zwłaszcza pewne rodzaje żywności.

Sprawdź, które produkty powiązano z częstszym rozwojem raka żołądka – i z tego powodu należy ograniczyć ich spożycie.

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 11
Dieta bogata w sól to jeden z najlepiej przebadanych...
fot. andreyst/123RF

Produkty solone

Dieta bogata w sól to jeden z najlepiej przebadanych czynników rozwoju raka żołądka. Ustalono, że zwiększa zagrożenie jego wystąpienie o 12 procent na każde kolejne 5 g tego składnika. Do produktów najbardziej sprzyjających zachorowaniu należą te utrwalone poprzez suszenie, solenie i wędzenie. To zwłaszcza wędzone mięsa i ryby, a także filety i tusze solone (np. śledzie), wędliny, pikle warzywne i kiszonki, choć ostatnie należą do zalecanych w umiarkowanych ilościach.

3 z 11
Szczególnie niezdrową grupą produktów mięsnych są wędliny, w...
fot. bogumil/123RF

Wędliny i kiełbasy

Szczególnie niezdrową grupą produktów mięsnych są wędliny, w tym również kiełbasy, które wyrabia się z mieszankami peklującymi. W roli konserwantu chroniącego przed śmiertelnym zatruciem toksyną botulinową zawierają one azotyn sodu. W żołądku mogą być one przekształcane w nitrozaminy, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka tego narządu i inne nowotwory pokarmowe, w tym raka żołądka. Wysokie spożycie przetworów mięsny zwiększa ryzyko jego rozwoju o 24 procent.

4 z 11
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

Te świąteczne produkty mogą uczulać! Sprawdź, na co uważać

Te świąteczne produkty mogą uczulać! Sprawdź, na co uważać

Galeria zdjęć z gali finałowej HIPOKRATES 2025. Zobacz wszystkich laureatów!

NASZ PATRONAT
Galeria zdjęć z gali finałowej HIPOKRATES 2025. Zobacz wszystkich laureatów!

Zobacz również

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?