
O zdrowie należy dbać w każdym wieku, dzięki czemu można uniknąć rozwoju wielu chorób.
Sprawdź, jakie czynności należą do głównych składników prozdrowotnego stylu życia.
Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Wzrost aktywności fizycznej
Prawidłowy poziom wysiłku fizycznego pozwala zachować zdrowie całego organizmu, a w szczególności układu sercowo-naczyniowego.
Podejmowanie umiarkowanej aktywności fizycznej 30 minut dziennie redukuje stres, obniża ciśnienie krwi, a także wzmacnia kości.
Rodzaj ćwiczeń powinien być dostosowany indywidualnie do każdej osoby, tak aby nie spowodował uszczerbku na zdrowiu.

Zbilansowana dieta
Prawidłowe odżywianie stanowi kluczowy element prozdrowotnego trybu życia, ponieważ może znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu schorzeń.
Zbilansowana dieta powinna opierać się na dobrej jakości produktach, z wyeliminowaniem żywności słodzonej, przetworzonej oraz zawierającej znaczne ilości tłuszczy trans.
Ile powinno się spożywać owoców i warzyw? Według naukowców najlepiej, aby minimalna ilość owoców i warzyw wynosiła 400 g, z czego przeważać powinny warzywa.
Prawidłowo skomponowany jadłospis powinien zawierać produkty zbożowe, które są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego. Dlatego warto włączyć do codziennej diety płatki owsiane, kasze, makarony pełnoziarniste oraz pieczywo z mąki pełnoziarnistej.
Źródłem białka powinny być chude kawałki mięsa, takie jak pierś z kurczaka, indyk lub chude kawałki schabu, bez widocznych pasm tłuszczu. Warto 2 razy w tygodniu mięso zastąpić rybą lub nasionami roślin strączkowych.

Utrzymanie prawidłowej masy ciała
Prawidłowa masa ciała jest bardzo ważna w zachowaniu dobrego stanu zdrowia oraz zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób. Prawidłowa masa ciała powinna mieścić się między BMI (indeks masy ciała) 18,5 a 24,9.
Osoby mające indeks masy ciała między 25 a 29,9 mają nadwagę, natomiast powyżej 30 – otyłość.
Jak masa ciała wpływa na stan zdrowia? Światowa Organizacja Zdrowia zaznacza, że utrzymanie prawidłowej masy ciała jest kluczowe w zachowaniu zdrowia oraz zmniejszeniu ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego oraz rozwoju wielu nowotworów.
WHO zaleca również, aby odchudzanie odbywało się stopniowo pod ścisłą kontrolą lekarza lub dietetyka.

















