5 z 18
Do barszczy kaukaskich należą barszcz Sosnowskiego i barszcz...
fot. Mieszko9/Getty Images

Barszcze kaukaskie

Do barszczy kaukaskich należą barszcz Sosnowskiego i barszcz Montegazziego (olbrzymi). Rośliny te powszechnie występują na terenie naszego kraju i niestety są silnie trujące. Ich ziele zawiera furanokumaryny, czyli substancje wywołujące oparzenia II i III stopnia, a także podrażnienie dróg oddechowych i gałek ocznych. Dotknięcie barszczu może wywołać silne podrażnienie, pęcherze z płynem surowiczym, a także bolesne rany, które mogą goić się wiele miesięcy. Warto pamiętać, że rośliny te wywołują fotouczulenie, szczególnie w gorące i słoneczne dni. Aby doszło do poparzenia, nie potrzebny jest kontakt fizyczny ze skórą, a wystarczy znajdować się w pobliżu tych roślin.

6 z 18
Roślina ta często uznawana jest za ozdobną, ponieważ jej...
fot. jph9362/Getty Images

Tojad

Roślina ta często uznawana jest za ozdobną, ponieważ jej kwiaty są niezwykle piękne. Trująca jest cała roślina, jednak najwięcej toksycznych związków znajduje się w korzeniach i nasionach. Tojad zawiera akonitynę, która na początku działa pobudzająco na organizm, jednak po krótkim czasie paraliżuje nerwy czuciowe i ruchowe, w skutek czego dochodzi to paraliżu, zaburzeń oddychania i zatrzymania akcji serca. Tojad szkodzi również przez skórę, dlatego bezwzględnie nie wolno go zrywać!

7 z 18
Owoce tej rośliny są silnie trujące, a zjedzenie nawet kilku...
fot. Werner Meidinger/Getty Images

Pokrzyk wilcza jagoda

Owoce tej rośliny są silnie trujące, a zjedzenie nawet kilku sztuk może powodować pobudzenie ruchowe, nudności i wymioty, zaczerwienienie skóry, wysoką gorączkę, napady agresji, a także zaburzenia świadomości. Objawy zatrucia pojawiają się już po 10 minutach od zjedzenia owoców. Szacuje się, że dawką śmiertelną jest zjedzenie 10-20 owoców przez dorosłego lub tylko 3 owoców przez dziecko!

8 z 18
Roślina ta jest silnie trująca, a największe ilości...
fot. weisschr/Getty Images

Lulek czarny

Roślina ta jest silnie trująca, a największe ilości toksycznych substancji znajdują się w korzeniu i nasionach. Skopolamina i hioscyjamina zaburzają funkcjonowanie układu nerwowego i mogą wywoływać omamy, halucynacje, a także napady szału – stąd też pochodzi potoczna nazwa tej rośliny, czyli szalej czarny. Dodatkowo zatrucie lulkiem czarnym powoduje rozszerzenie źrenic, suchość w ustach, silne pragnienie, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!