5 z 17
Do barszczy kaukaskich należą barszcz Sosnowskiego i barszcz...
fot. Mieszko9/Getty Images

Barszcze kaukaskie

Do barszczy kaukaskich należą barszcz Sosnowskiego i barszcz Montegazziego (olbrzymi). Rośliny te powszechnie występują na terenie naszego kraju i niestety są silnie trujące. Ich ziele zawiera furanokumaryny, czyli substancje wywołujące oparzenia II i III stopnia, a także podrażnienie dróg oddechowych i gałek ocznych. Dotknięcie barszczu może wywołać silne podrażnienie, pęcherze z płynem surowiczym, a także bolesne rany, które mogą goić się wiele miesięcy. Warto pamiętać, że rośliny te wywołują fotouczulenie, szczególnie w gorące i słoneczne dni. Aby doszło do poparzenia, nie potrzebny jest kontakt fizyczny ze skórą, a wystarczy znajdować się w pobliżu tych roślin.

6 z 17
Roślina ta często uznawana jest za ozdobną, ponieważ jej...
fot. jph9362/Getty Images

Tojad

Roślina ta często uznawana jest za ozdobną, ponieważ jej kwiaty są niezwykle piękne. Trująca jest cała roślina, jednak najwięcej toksycznych związków znajduje się w korzeniach i nasionach. Tojad zawiera akonitynę, która na początku działa pobudzająco na organizm, jednak po krótkim czasie paraliżuje nerwy czuciowe i ruchowe, w skutek czego dochodzi to paraliżu, zaburzeń oddychania i zatrzymania akcji serca. Tojad szkodzi również przez skórę, dlatego bezwzględnie nie wolno go zrywać!

7 z 17
Owoce tej rośliny są silnie trujące, a zjedzenie nawet kilku...
fot. Werner Meidinger/Getty Images

Pokrzyk wilcza jagoda

Owoce tej rośliny są silnie trujące, a zjedzenie nawet kilku sztuk może powodować pobudzenie ruchowe, nudności i wymioty, zaczerwienienie skóry, wysoką gorączkę, napady agresji, a także zaburzenia świadomości. Objawy zatrucia pojawiają się już po 10 minutach od zjedzenia owoców. Szacuje się, że dawką śmiertelną jest zjedzenie 10-20 owoców przez dorosłego lub tylko 3 owoców przez dziecko!

8 z 17
Roślina ta jest silnie trująca, a największe ilości...
fot. weisschr/Getty Images

Lulek czarny

Roślina ta jest silnie trująca, a największe ilości toksycznych substancji znajdują się w korzeniu i nasionach. Skopolamina i hioscyjamina zaburzają funkcjonowanie układu nerwowego i mogą wywoływać omamy, halucynacje, a także napady szału – stąd też pochodzi potoczna nazwa tej rośliny, czyli szalej czarny. Dodatkowo zatrucie lulkiem czarnym powoduje rozszerzenie źrenic, suchość w ustach, silne pragnienie, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta