2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami.

Zobacz również

Leżał na dnie Bałtyku od 1408 roku. NMM zaprasza do oglądania zabytkowego... czosnku

Leżał na dnie Bałtyku od 1408 roku. NMM zaprasza do oglądania zabytkowego... czosnku

Idziesz pieszo na Kasprowy Wierch? Uważaj na niedźwiedzia!

Idziesz pieszo na Kasprowy Wierch? Uważaj na niedźwiedzia!

Polecamy

TikTokowy trend, który zabija. Matka ostrzega wszystkich rodziców!

TikTokowy trend, który zabija. Matka ostrzega wszystkich rodziców!

„Nie da się przed tym uciec”. Naukowcy zapowiadają szczepionkę absolutną

„Nie da się przed tym uciec”. Naukowcy zapowiadają szczepionkę absolutną

Fenomen Mariko Aoki. Kiedy nagle w sklepie czujesz, że musisz zrobić kupę

Fenomen Mariko Aoki. Kiedy nagle w sklepie czujesz, że musisz zrobić kupę