2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami.

Zobacz również

Jak dbać o mózg? Siedem sposobów jak codziennie dbać o swój umysł

Jak dbać o mózg? Siedem sposobów jak codziennie dbać o swój umysł

Zaburzenia snu mogą zabić. Jak niewyspanie wpływa na samopoczucie i zdrowie?

Zaburzenia snu mogą zabić. Jak niewyspanie wpływa na samopoczucie i zdrowie?

Polecamy

Jak długo ważne jest skierowanie do specjalisty, sanatorium lub na badania? Sprawdź

Jak długo ważne jest skierowanie do specjalisty, sanatorium lub na badania? Sprawdź

Na serce, trawienie, stres i odporność. Wypróbuj 3 najzdrowsze herbaty ziołowe

Na serce, trawienie, stres i odporność. Wypróbuj 3 najzdrowsze herbaty ziołowe

Straszliwe konsekwencje użycia kropli. Lekarze musieli usuwać gałki oczne

Straszliwe konsekwencje użycia kropli. Lekarze musieli usuwać gałki oczne

Dodaj ogłoszenie