5 z 16
Tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela czy...
fot. moreharmony/pixabay.com

Łosoś w diecie redukcyjnej

Tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela czy sardynki to najbogatsze źródło kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Zwiększone spożycie tych związków ułatwia utratę tkanki tłuszczowej, na co wskazują wyniki badań australijskiego Uniwersytetu w Newcastle. Nasila też uczucie sytości, odczuwane na dwie godziny po jedzeniu.

Ryby są ponadto źródłem pokaźnych ilości wartościowego białka, witamin z grupy B, a także podkręcającego metabolizm jodu.

6 z 16
Minimalnie przetworzona herbata zielona, jak również ta...
fot. Erwin/unsplash.com

Zielona herbata na metabolizm

Minimalnie przetworzona herbata zielona, jak również ta biała i żółta, stanowią najbogatsze źródła przeciwutleniaczy z grupy polifenoli nazywanych katechinami. Mają one potwierdzone działanie pobudzające przemianę materii i uruchamiające w organizmie utratę tkanki tłuszczowej nawet bez zmiany diety.

Katechinom towarzyszy przyspieszająca spalanie kalorii i tłuszczu teina, czyli herbaciana wersja kofeiny, która działa łagodnie, ale dłużej. Dzięki temu wypijanie co najmniej 3 szklanek naparu herbaty dziennie pomaga zwiększyć zużycie energii na wytwarzanie ciepła w organizmie ok. 100 kalorii na dobę.

7 z 16
Palący związek z ostrych papryczek o nazwie kapsaicyna nie...
fot. jill111/pixabay.com

Papryka chili na spalanie kalorii i tłuszczu

Palący związek z ostrych papryczek o nazwie kapsaicyna nie tylko hamuje uczucie głodu, ale też stymuluje produkcję ciepła przez brązową tkankę tłuszczową. W przeciwieństwie do tłuszczu białego jest to tkanka o dużej aktywności metabolicznej, która może zużywać więcej energii niż mięśnie.

Sięganie po ostrą paprykę znacząco nasila spalanie kalorii – w jednym z badań zjedzenie łyżeczki posiekanej czerwonej lub zielonej chili spowodowało czasowy wzrost tempa metabolizmu o 23 procent. Co więcej, spożywanie tego produktu na godzinę przed aktywnością o niskiej intensywności może pomóc spalać więcej kalorii.

Kapsaicyna hamuje też rozwój komórek tłuszczowych i ułatwia obumieranie tych istniejących, a ponadto przyspiesza spalanie tłuszczów.

8 z 16
Awokado, a także oliwa z oliwek, oliwki, orzechy ziemne oraz...
fot. tookapic/pixabay.com

Awokado na redukcję wagi

Awokado, a także oliwa z oliwek, oliwki, orzechy ziemne oraz masło orzechowe to produkty bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, określane również jako omega-9. Są one nie tylko zdrowe dla serca, ale też pomagają zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę i działają przeciwzapalnie.

Według badań opisanych na łamach „International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders” jednonienasycone kwasy tłuszczowe nasilają również spalanie tłuszczów w organizmie, wspomagając utratę nadwagi.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami