
Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, a szybko poczujesz efekty. To wspiera jej przyswajanie
Zastanawiasz się, jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Zastosuj się do tych wskazówek, a będzie efektywniej działać!

Tłuszcz wspomaga wchłanianie witaminy D
Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dlatego oprócz zawartej zwykle w kapsułce niewielkiej dawki oleju roślinnego najlepiej jest ją przyjmować razem z posiłkami bogatymi w zdrowe tłuszcze. Dodaj więc do swojej diety produkty takie jak olej rzepakowy, kokosowy czy lniany, oliwę z oliwek, orzechy, awokado, masło, sery czy tłuste ryby takie jak łosoś, makrela lub pstrąg, które również zawierają witaminę D.

Magnez ułatwia wchłanianie witaminy D
Aby witamina D mogła być w pełni aktywna w organizmie niezbędny jest odpowiedni poziom magnezu. Niedobór magnezu hamuje wchłanianie witaminy D i nawet przy prawidłowej suplementacji witaminy D jej poziom we krwi nadal będzie zbyt niski. Magnez wspomaga jej przyswajanie, a także pracę układu nerwowego oraz zwiększa odporność na stres. Znajdziemy go w kakao, gorzkiej czekoladzie, orzechach, białej fasoli, kaszy gryczanej, płatkach owsianych, produktach zbożowych, pestkach dyni, bananach, rybach i owocach morza.

Witamina K pomaga wchłaniać się witaminie D
Witamina K ułatwia wchłanianie witaminy D i wapnia. Dzięki niej wapń i witamina D trafiają tam, gdzie jest ich miejsce, czyli do kości, zębów, mięśni i tkanek. Połączenie witaminy D3 i K2 wspomaga mineralizację kości i znacznie zmniejsza ryzyko złamań kości czy rozwoju osteoporozy.