
Pierogi z grzybami
Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn, dlatego w szybki sposób podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi i mogą wywoływać silny ból stawów. Dlatego grzyby marynowane, smażone lub dania takie jak pierogi z grzybami nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na artretyzm. Wyjątkiem są niewielkie ilości pieczarek (do 30 g dziennie) lub kurek (nawet do 150 g dziennie), ponieważ te niewielkie żółte grzyby zawierają najmniejsze ilości puryn – tylko 17 mg/100 g.

Czekoladowe ciasta
Kolejnymi produktami, które raczej nie powinny znaleźć się na świątecznym talerzu chorego na artretyzm są czekoladowe ciasta. Zawarte w nich kakao w proszku zawiera aż 70 mg puryn, natomiast dodatek tabliczki mlecznej czekolady to dodatek aż 60 mg puryn. Dodatkowo należy unikać ciast z rodzynkami, ponieważ te bakalie to źródło ok. 105 mg puryn na 100 g produktu. Dlatego zaleca się, aby osoby z podagrą unikały spożywania czekoladowych ciast. Natomiast polecane są ciasta z galaretką, musem owocowym, budyniem, szczególnie na spodzie z herbatników lub biszkoptów.

Jakich produktów świątecznych należy unikać przy dnie moczanowej?
Wigilia, Święta Bożego Narodzenia i sylwester obfitują w produkty, których powinni unikać chorzy na podagrę. Jakich produktów świątecznych należy unikać przy dnie moczanowej?

Alkohol
Alkohol podnosi stężenie kwasu moczowego we krwi, dlatego osoby chore na podagrę powinny go unikać. Alkoholem, który najmocniej wpływa na wzrost poziomu moczanów jest piwo, a w dalszej kolejności wódka i wino. Wypicie alkoholu i dodatkowo zagryzienie przysłowiowym śledzikiem może spowodować gwałtowny wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi, a w konsekwencji nasilić ból i sztywność stawów. Jedynie dopuszczalne jest wypicie jednej lampki wina do obiadu, który składa się z produktów ubogich w puryny.