5 z 9
Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn,...
fot. shaiith/123RF

Pierogi z grzybami

Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn, dlatego w szybki sposób podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi i mogą wywoływać silny ból stawów. Dlatego grzyby marynowane, smażone lub dania takie jak pierogi z grzybami nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na artretyzm. Wyjątkiem są niewielkie ilości pieczarek (do 30 g dziennie) lub kurek (nawet do 150 g dziennie), ponieważ te niewielkie żółte grzyby zawierają najmniejsze ilości puryn – tylko 17 mg/100 g.

6 z 9
Kolejnymi produktami, które raczej nie powinny znaleźć się...
fot. milla74/123RF

Czekoladowe ciasta

Kolejnymi produktami, które raczej nie powinny znaleźć się na świątecznym talerzu chorego na artretyzm są czekoladowe ciasta. Zawarte w nich kakao w proszku zawiera aż 70 mg puryn, natomiast dodatek tabliczki mlecznej czekolady to dodatek aż 60 mg puryn. Dodatkowo należy unikać ciast z rodzynkami, ponieważ te bakalie to źródło ok. 105 mg puryn na 100 g produktu. Dlatego zaleca się, aby osoby z podagrą unikały spożywania czekoladowych ciast. Natomiast polecane są ciasta z galaretką, musem owocowym, budyniem, szczególnie na spodzie z herbatników lub biszkoptów.

7 z 9
Wigilia, Święta Bożego Narodzenia i sylwester obfitują w...
fot. gpointstudio/Motortion/Getty Images

Jakich produktów świątecznych należy unikać przy dnie moczanowej?

Wigilia, Święta Bożego Narodzenia i sylwester obfitują w produkty, których powinni unikać chorzy na podagrę. Jakich produktów świątecznych należy unikać przy dnie moczanowej?

8 z 9
Alkohol podnosi stężenie kwasu moczowego we krwi, dlatego...
fot. gregorylee/123RF

Alkohol

Alkohol podnosi stężenie kwasu moczowego we krwi, dlatego osoby chore na podagrę powinny go unikać. Alkoholem, który najmocniej wpływa na wzrost poziomu moczanów jest piwo, a w dalszej kolejności wódka i wino. Wypicie alkoholu i dodatkowo zagryzienie przysłowiowym śledzikiem może spowodować gwałtowny wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi, a w konsekwencji nasilić ból i sztywność stawów. Jedynie dopuszczalne jest wypicie jednej lampki wina do obiadu, który składa się z produktów ubogich w puryny.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Wiosna, nowe buty i... ból? Zobacz, jak szybko wyleczyć otarcia na stopach

Wiosna, nowe buty i... ból? Zobacz, jak szybko wyleczyć otarcia na stopach

Zobacz również

7 najlepszych produktów na zdrowe śniadanie. Dzięki nim zadbasz o dobrą formę

7 najlepszych produktów na zdrowe śniadanie. Dzięki nim zadbasz o dobrą formę

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby