1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Co sprawia, że tak bardzo lubimy chrupiące jedzenie?...
fot. cookie_studio/freepik

Co sprawia, że tak bardzo lubimy chrupiące jedzenie? Sprawdź, przesuwając zdjęcia w prawo albo naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 7
Chrupkość oznacza świeżość...
fot. David Holifield/Unsplash

Dlaczego chrupiące jedzenie jest dla nas atrakcyjne?

Chrupkość oznacza świeżość

Kiedy wgryzamy się w coś, co ma chrupiącą teksturę, wiemy, że jedzenie nie jest zepsute. Wiedzą o tym m.in. producenci chipsów. Te, które mają większy stopień chrupkości, są postrzegane jako smaczniejsze i świeższe, przez co sprzedają się lepiej od tych mniej chrupiących.

3 z 7
Chrupanie sprawia, że jesteśmy uważni...
fot. freepik

Dlaczego chrupiące jedzenie jest dla nas atrakcyjne?

Chrupanie sprawia, że jesteśmy uważni

Chipsy, jabłko, marchewka czy tost – to wszystko chrupiące produkty, które uwielbiamy jeść i na które prawie zawsze mamy ochotę. Chrupanie sprawia też, że stajemy się bardziej uważni – skupiamy się na tu i teraz, na kolejnych trzaskach w naszej buzi i nie odpływami myślami.

4 z 7
Chrupiące jedzenie łagodzi napięcie szczęki...
fot. KamranAydinov-freepik

Dlaczego chrupiące jedzenie jest dla nas atrakcyjne?

Chrupiące jedzenie łagodzi napięcie szczęki

Dźwięk i tekstura „chrupaczy” łagodzą napięcie szczęki. Choć najlepszym sposobem na złagodzenie napięcia szczęki jest rozluźnienie mięśni za pomocą masażu, to żucie czy chrupanie jedzenia spowoduje, że mózg zacznie uwalniać substancje chemiczne. Złagodzą one dyskomfort napiętych szczęk i mięśni. Jeżeli jednak ból nie ustępuje, konieczna będzie wizyta u lekarza.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Całowanie to zdrowie! 7 powodów, dla których warto robić to częściej

Całowanie to zdrowie! 7 powodów, dla których warto robić to częściej

Co 3 minuty na gruźlicę umiera dziecko. Jak się chronić przed tą groźną chorobą?

Co 3 minuty na gruźlicę umiera dziecko. Jak się chronić przed tą groźną chorobą?

#lubiesiebie, bo jestem prawdziwa. Gorczyca i Gąsiorowska o samoakceptacji

#lubiesiebie, bo jestem prawdziwa. Gorczyca i Gąsiorowska o samoakceptacji

Zobacz również

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji