
Czym zastąpić chleb? Plasterki tofu
Tofu to wysokobiałkowy przetwór z mleka sojowego, który powstaje podobnie jak twaróg. Dostępne jest nie tylko w wersji naturalnej, równie niesmacznej jak mięso bez soli (wymaga więc doprawienia) – można też kupić tofu marynowane, wędzone czy z przyprawami. Jego plasterki najlepiej jeść z dodatkiem past i warzyw. Pojedynczy plaster o wadze 25 g tofu o średnio zbitej konsystencji dostarcza niecałe 30 kcal i mniej niż 1 g węglowodanów.

Czym zastąpić chleb? Surowe warzywa
To francuska nazwa dla surowych warzyw, serwowanych w kawałkach lub całości z sosem do maczania. Polecamy zwłaszcza plasterki marchewki, ogórka i kalarepki, a także paski papryki, do jedzenia z sosem tzatziki, dipem z masła orzechowego, hummusem lub dowolną pastą. Są bardzo lekkie, bo sztuka ma zwykle kilka kalorii i kilka gramów węglowodanów.

Ser zamiast chleba to opcja polecana w kanapkach typu sandwicz, jak również w koreczkach zamiast placków tortilla

Mięso zamiast bułki? Można i tak, gdy nie je się pieczywa. Warto za to dołożyć jak najwięcej sałaty i innych lekkich warzyw