
Cały czas miałam ochotę na słodycze. Dopiero te przyprawy pomogły mi uporać się z podjadaniem słodkości. Ułatwiły też odchudzanie
Możesz jeść słodycze bez przerwy? Zobacz w galerii, które przyprawy skutecznie ograniczą jedzenie słodkiego.

Cynamon
Cynamon reguluje poziom cukru we krwi, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Wpływa on także korzystnie na pracę serca i działanie układu krwionośnego. Usprawnia przepływ krwi, zwiększa ukrwienie i dotlenienie narządów oraz wspomaga dostarczanie składników odżywczych do organów i komórek organizmu. Dzięki temu organizm jest lepiej odżywiony, co zmniejsza apetyt i chęć sięgania po słodycze. Dodatkowo cynamon dodany do kawy czy ciasta może zastąpić cukier, ponieważ sam jest słodki. Dzięki temu redukuje ilość cukru w diecie.

Chili
Zawarta w papryczce chili kapsaicyna zapewnia uczucie sytości, zapobiega więc podjadaniu pomiędzy posiłkami i zmniejsza ochotę na słodycze. Przyspiesza również metabolizm, wspomaga trawienie oraz układ nerwowy i krwionośny, rozgrzewa i reguluje temperaturę ciała.

Imbir
Imbir działa przeciwzapalnie, obniża także poziom lipidów oraz reguluje poziom cukru we krwi, zwiększając wrażliwość komórek na insulinę. Dzięki temu zmniejsza apetyt, wspomaga odchudzanie, a także leczenie cukrzycy i insulinooporności. Jego rześki zapach, który zawdzięcza olejkom eterycznym pobudza i poprawia nastrój.