1 z 4
Przewijaj galerię w dół

fot. tetep_cs/Pixabay.com
Amarantus jest zbożem, które wprost pękają od pełnowartościowego białka. Można kupić go choćby w postaci ziaren, z których następnie robi się tzw. popping, czyli prażony się je. Popping zrobisz w domu. Wystarczy, że uprażysz ziarenka na suchej patelni. Nabiorą one lekko orzechowego posmaku, a wykorzystać je można potraw słodkich i słonych.
2 z 4

fot. rezkrr/gettyimages.com
Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Choć nie jest zbożem, to często nazywany jest zbożem XXI wieku.
3 z 4

fot. Magdalena Kmita-Kulesza
Amarantus to roślina, którą dietetycy określają zbożem XXI wieku ze względu na fakt, że dostarcza cenne przeciwutleniacze i inne niezbędne związki. Jej nazwa pochodzi od koloru dekoracyjnych kwiatów.