1 z 5
Przewijaj galerię w dół

fot. Yaroslav Shuraev/Pexels
Aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi, należy zmodyfikować dotychczasowy sposób odżywiania się. Szczególnie ważny jest odpowiedni dobór produktów zapewniających tłuszcz, węglowodany i białko.
2 z 5

fot. lucigerma/Getty Images
W diecie obniżającej cholesterol istotne są nie tylko dobre tłuszcze. Równie ważne jest ograniczenie dawek cukrów prostych, a także oczyszczonych ziaren
3 z 5

fot. Kiian Oksana/123RF
Zalecanymi formami obórki kulinarnej żywności jest gotowanie w małej ilości wody lub na parze, duszenie i pieczenie.
4 z 5

fot. Pixabay
Celem diety cholesterolowej jest obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL, która zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.