1 z 4
Przewijaj galerię w dół
Uważaj na to warzywo. Lepiej obejrzyj dokładnie przed...
fot. clubfoto/Getty Images

Uważaj na to warzywo. Lepiej obejrzyj dokładnie przed zakupem

2 z 4
Kiełkując, warzywo wytwarza związki szkodliwe dla człowieka.
fot. ewastudio/123RF, adege/Pixabay (małe)

Kiełkując, warzywo wytwarza związki szkodliwe dla człowieka.

3 z 4
Solanina to związek wytwarzany przez ziemniaka w celu...
fot. Pixabay.com

Solanina to związek wytwarzany przez ziemniaka w celu ochrony przed szkodnikami i drobnoustrojami, a także promieniowaniem ultrafioletowym. Jej zawartość jest szczególnie wysoka w miejscach kiełkowania.

4 z 4
Poziom solaniny w ziemniakach normalnie nie jest wysoki, ale...
fot. fot. Helin Loik-Tomson/Getty Images

Poziom solaniny w ziemniakach normalnie nie jest wysoki, ale wzrasta znacznie m.in. w tych zielonych i kiełkujących. Tych części nie wolno jeść.

Przewijaj aby przejść do kolejnej galerii.

Polecamy

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Zobacz również

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz