1 z 4
Przewijaj galerię w dół
Uważaj na to warzywo. Lepiej obejrzyj dokładnie przed...
fot. clubfoto/Getty Images

Uważaj na to warzywo. Lepiej obejrzyj dokładnie przed zakupem

2 z 4
Kiełkując, warzywo wytwarza związki szkodliwe dla człowieka.
fot. ewastudio/123RF, adege/Pixabay (małe)

Kiełkując, warzywo wytwarza związki szkodliwe dla człowieka.

3 z 4
Solanina to związek wytwarzany przez ziemniaka w celu...
fot. Pixabay.com

Solanina to związek wytwarzany przez ziemniaka w celu ochrony przed szkodnikami i drobnoustrojami, a także promieniowaniem ultrafioletowym. Jej zawartość jest szczególnie wysoka w miejscach kiełkowania.

4 z 4
Poziom solaniny w ziemniakach normalnie nie jest wysoki, ale...
fot. fot. Helin Loik-Tomson/Getty Images

Poziom solaniny w ziemniakach normalnie nie jest wysoki, ale wzrasta znacznie m.in. w tych zielonych i kiełkujących. Tych części nie wolno jeść.

Przewijaj aby przejść do kolejnej galerii.

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Zobacz również

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci