1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Codzienne spożywanie sera żółtego dobrej jakości, w...
fot. freepik

Codzienne spożywanie sera żółtego dobrej jakości, w rozsądnej ilości, nie powinno zaszkodzić zdrowym osobom.

2 z 9
Ze względu na wysoką zawartość sodu (nawet 450 mg w...
fot. andreypopov/123RF

Osoby z nadciśnieniem i chorobami serca

Ze względu na wysoką zawartość sodu (nawet 450 mg w plasterku) sery żółte powinny zostać ograniczone lub wyeliminowane z jadłospisu osób znajdujących się na diecie niskosodowej. Jej zaleceń powinni przestrzegać przede wszystkim chorzy z z nadciśnieniem tętniczym, w tym osoby otyłe, cukrzycy oraz pacjenci z innymi chorobami układu krążenia.

3 z 9
Dieta osoby z chorą wątrobą powinna być lekkostrawna i...
fot. stephphotographies/123RF

Osoby z chorą wątrobą

Dieta osoby z chorą wątrobą powinna być lekkostrawna i ograniczać spożycie tłuszczu. Dlatego sery żółte, które mają nawet do 45 proc. tłuszczu w swoim składzie, powinny zostać wyeliminowane przez osoby na diecie wątrobowej. Mogą zastąpić je serami twarogowymi np. wiejskim o obniżonej zawartości tłuszczu.

4 z 9
Ser żółty jako produkt pochodzenia zwierzęcego nie jest...
fot. Vegan Liftz / Pexels

Weganie i wegetarianie

Ser żółty jako produkt pochodzenia zwierzęcego nie jest spożywany przez wegan. Wegetarianie, którzy dopuszczają spożywanie mleka powinni zwrócić uwagę na rodzaj enzymów użytych do produkcji sera, gdyż często jest to podpuszczka zwierzęca zawierająca chymozynę, ekstrahowaną z wyściółki żołądka cieląt. Alternatywą są sery roślinne lub produkowane z użyciem podpuszczki mikrobiologicznej lub warzywnej.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę