1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Codzienne spożywanie sera żółtego dobrej jakości, w...
fot. freepik

Codzienne spożywanie sera żółtego dobrej jakości, w rozsądnej ilości, nie powinno zaszkodzić zdrowym osobom.

2 z 10
Ze względu na wysoką zawartość sodu (nawet 450 mg w...
fot. andreypopov/123RF

Osoby z nadciśnieniem i chorobami serca

Ze względu na wysoką zawartość sodu (nawet 450 mg w plasterku) sery żółte powinny zostać ograniczone lub wyeliminowane z jadłospisu osób znajdujących się na diecie niskosodowej. Jej zaleceń powinni przestrzegać przede wszystkim chorzy z z nadciśnieniem tętniczym, w tym osoby otyłe, cukrzycy oraz pacjenci z innymi chorobami układu krążenia.

3 z 10
Dieta osoby z chorą wątrobą powinna być lekkostrawna i...
fot. stephphotographies/123RF

Osoby z chorą wątrobą

Dieta osoby z chorą wątrobą powinna być lekkostrawna i ograniczać spożycie tłuszczu. Dlatego sery żółte, które mają nawet do 45 proc. tłuszczu w swoim składzie, powinny zostać wyeliminowane przez osoby na diecie wątrobowej. Mogą zastąpić je serami twarogowymi np. wiejskim o obniżonej zawartości tłuszczu.

4 z 10
Ser żółty jako produkt pochodzenia zwierzęcego nie jest...
fot. Vegan Liftz / Pexels

Weganie i wegetarianie

Ser żółty jako produkt pochodzenia zwierzęcego nie jest spożywany przez wegan. Wegetarianie, którzy dopuszczają spożywanie mleka powinni zwrócić uwagę na rodzaj enzymów użytych do produkcji sera, gdyż często jest to podpuszczka zwierzęca zawierająca chymozynę, ekstrahowaną z wyściółki żołądka cieląt. Alternatywą są sery roślinne lub produkowane z użyciem podpuszczki mikrobiologicznej lub warzywnej.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Anna Puślecka zaprasza: „KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

NASZ PATRONAT
Anna Puślecka zaprasza: KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Zobacz również

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę