
Codzienne spożywanie sera żółtego dobrej jakości, w rozsądnej ilości, nie powinno zaszkodzić zdrowym osobom.

Osoby z nadciśnieniem i chorobami serca
Ze względu na wysoką zawartość sodu (nawet 450 mg w plasterku) sery żółte powinny zostać ograniczone lub wyeliminowane z jadłospisu osób znajdujących się na diecie niskosodowej. Jej zaleceń powinni przestrzegać przede wszystkim chorzy z z nadciśnieniem tętniczym, w tym osoby otyłe, cukrzycy oraz pacjenci z innymi chorobami układu krążenia.

Osoby z chorą wątrobą
Dieta osoby z chorą wątrobą powinna być lekkostrawna i ograniczać spożycie tłuszczu. Dlatego sery żółte, które mają nawet do 45 proc. tłuszczu w swoim składzie, powinny zostać wyeliminowane przez osoby na diecie wątrobowej. Mogą zastąpić je serami twarogowymi np. wiejskim o obniżonej zawartości tłuszczu.

Weganie i wegetarianie
Ser żółty jako produkt pochodzenia zwierzęcego nie jest spożywany przez wegan. Wegetarianie, którzy dopuszczają spożywanie mleka powinni zwrócić uwagę na rodzaj enzymów użytych do produkcji sera, gdyż często jest to podpuszczka zwierzęca zawierająca chymozynę, ekstrahowaną z wyściółki żołądka cieląt. Alternatywą są sery roślinne lub produkowane z użyciem podpuszczki mikrobiologicznej lub warzywnej.