1 z 9
Przewijaj galerię w dół

fot. manfredrichter, Dvinchanin/pixabay
Jarzębinówkę przygotowuje się z zamrożonej wcześniej jarzębiny. Dzięki procesowi zamrażania, owoce tracą swój cierpki smak.
2 z 9

fot. fot. Agata Siemiaszko
Jarzębiak to aromatyczna nalewka z jarzębiny. Wzmacnia odporność i obniża ciśnienie tętnicze krwi.
3 z 9

fot. pasja1000, felix_w/pixabay
Jarzębiak stanowi źródło witaminy C (45 mg na 100 g), która wraz z rutyną uszczelnia naczynia krwionośne, a dzięki temu zmniejsza podatność organizmu na infekcje.
4 z 9

fot. Karolina Grabowska/Pexels
Należy wybierać tylko dojrzałe i nieuszkodzone owoce. Jarzębinę należy zamrozić przynajmniej na 24 godziny, dzięki temu straci swój cierpki smak.