1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Czy znasz egzotyczne produkty, które coraz częściej można...
fot. FOX/Pexels.com

Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz!

Czy znasz egzotyczne produkty, które coraz częściej można kupić w polskich sklepach? O części z nich mówi się już od dłuższego czasu, o innych dopiero robi się głośno.

Poznaj ciekawe produkty i dania z różnych stron świata, które są nie tylko smaczne, ale też zdrowe!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 11
To duże brązowe pieczarki, o wiele bardziej aromatyczne od...
fot. RitaE/pixabay.com

Portobello

To duże brązowe pieczarki, o wiele bardziej aromatyczne od tych białych. Ich pokaźnych kapeluszy najczęściej używa się ich do nadziewania i grillowania.

3 z 11
To danie przygotowane metodą stir-fry (szybkie smażenie z...
fot. Hans/pixabay.com

Stir-fry

To danie przygotowane metodą stir-fry (szybkie smażenie z mieszaniem) w woku, w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki której na powierzchni kawałków jedzenia tworzy się apetyczna skorupka nieprzepuszczająca do środka tłuszczu. Potrawa gotuje się krótko, zachowuje oryginalne smaki i walory odżywcze, a przy tym nie jest tłusta.

Prawdziwa głęboka patelnia typu wok wymaga palnika o dużej mocy, zwykle takiej, jaką ma cała kuchenka gazowa wraz z piekarnikiem. Podobne dania można jednak przygotować w dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem.

4 z 11
Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy...
fot. Chelsea London Phillips/unsplash.com

Tempeh

Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy tradycyjny przetwór z tych nasion, pochodzący z Jawy. Nasiona są obłuszczane i fermentowane z udziałem pleśni Rhizopus oligosporus, która zamienia je w zwarty blok i zwiększa strawność białek i przyswajalność składników mineralnych. Tempeh zawiera ok. 20 g białka w 100 g (tofu jest „serem” uzyskanym z mleczka sojowego i ma go niespełna 8 g) – tyle, co chude mięso. Można go przetwarzać w ten sam sposób, m.in. wędzić, marynować czy smażyć.

Obecnie dostępny jest głównie tempeh polski (jego produkcją zajął się właśnie czołowy przetwórca soi) oraz czeski; można też kupić składniki do samodzielnego wytwarzania tego produktu.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Zobacz również

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj