
Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz!
Czy znasz egzotyczne produkty, które coraz częściej można kupić w polskich sklepach? O części z nich mówi się już od dłuższego czasu, o innych dopiero robi się głośno.
Poznaj ciekawe produkty i dania z różnych stron świata, które są nie tylko smaczne, ale też zdrowe!
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Portobello
To duże brązowe pieczarki, o wiele bardziej aromatyczne od tych białych. Ich pokaźnych kapeluszy najczęściej używa się ich do nadziewania i grillowania.

Stir-fry
To danie przygotowane metodą stir-fry (szybkie smażenie z mieszaniem) w woku, w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki której na powierzchni kawałków jedzenia tworzy się apetyczna skorupka nieprzepuszczająca do środka tłuszczu. Potrawa gotuje się krótko, zachowuje oryginalne smaki i walory odżywcze, a przy tym nie jest tłusta.
Prawdziwa głęboka patelnia typu wok wymaga palnika o dużej mocy, zwykle takiej, jaką ma cała kuchenka gazowa wraz z piekarnikiem. Podobne dania można jednak przygotować w dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem.

Tempeh
Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy tradycyjny przetwór z tych nasion, pochodzący z Jawy. Nasiona są obłuszczane i fermentowane z udziałem pleśni Rhizopus oligosporus, która zamienia je w zwarty blok i zwiększa strawność białek i przyswajalność składników mineralnych. Tempeh zawiera ok. 20 g białka w 100 g (tofu jest „serem” uzyskanym z mleczka sojowego i ma go niespełna 8 g) – tyle, co chude mięso. Można go przetwarzać w ten sam sposób, m.in. wędzić, marynować czy smażyć.
Obecnie dostępny jest głównie tempeh polski (jego produkcją zajął się właśnie czołowy przetwórca soi) oraz czeski; można też kupić składniki do samodzielnego wytwarzania tego produktu.