
Jeśli omlet, to koniecznie z zielonymi warzywami! Mogą być surowe (np. rukola, roszponka, szpinak, sałata rzymska czy nawet drobno poszatkowana kapusta pekińska albo włoska) bądź podsmażone na patelni. Oprócz lekko przywiędniętego na ciepło szpinaku można wybrać brokuły, fasolkę szparagową, szparagi, cukinię. Całość warto wzbogacić o orzechy czy awokado, a najlepiej jeszcze dołożyć świeżego pomidora i ogórka.

Dobre śniadanie to dobry początek dnia. Pierwszy posiłek ma szczególne znaczenie w ochronie przed nadwagą i chorobami metabolicznymi.
Sprawdź, co najlepiej zjeść na śniadanie, by zadbać o wysoki poziom energii i samopoczucie. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Kanapki to najpopularniejsza śniadaniowa opcja Polaków. By były zdrowsze, warto wybrać pieczywo na prawdziwym zakwasie, zastąpić masło czy margarynę pastą z awokado, dodać jajka, świeże warzywa i posiekane zioła.

Śniadanie na słodko to dla wielu osób najczęściej płatki zbożowe. Warto wybrać te naturalne, wytworzone z ziaren (a nie – z mąki) bez dodatku cukru, dodać mleko lub jogurt, oraz uwzględnić orzechy i jak najwięcej świeżych owoców, które osłodzą posiłek.

















