1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Te proste i szybkie do przygotowania przekąski idealnie...
fot. fedorkondratenko/123rf.com

Te proste i szybkie do przygotowania przekąski idealnie sprawdzą się w czasie sylwestrowej nocy. Wypróbuj te przepisy, a przekonasz się jak łatwo można przygotować zdrowe przekąski!

2 z 14
Składniki:...
fot. kabvisio/123rf.com

Roladki z łososiem

Składniki:
– 2 duże placki z tortilli pszennej (kupne lub domowe) można użyć również naleśników,
– 200 g łososia wędzonego na zimno,
– 50 g serka kremowego,
– 100 g sera feta,
– 100 g ogórka świeżego,
– garść liści szpinaku baby lub rukoli,
– kilka liści sałaty,
– szczypiorek.

Przygotowanie:
Widelcem rozgnieć i wymieszaj ser feta z serem kanapkowym. Powstałą mieszanką posmaruj naleśniki lub podgrzaną tortillę. Na wierzch ułóż łososia, posyp posiekanym koperkiem, następnie połóż rukolę, dodaj posiekany szczypiorek i 2-3 listki sałaty. Zwiń, pokrój ukośnie na ok. 3 cm kawałki i ułóż na półmisku.

3 z 14
Składniki:...
fot. tbralnina/123rf.com

Hummus z warzywami

Składniki:
– 1 puszka (ok. 400 g) ciecierzycy,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżeczka soku z cytryny,
– 5 łyżek pasty sezamowej tahini,
– 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego),
– 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek,
– pieprz i sól,
– marchewka, seler naciowy, kolorowa papryka.

Przygotowanie:
Odsączoną ciecierzycę oraz kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy miksuj w blenderze. W międzyczasie dodawaj po kolei resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, szczyptę pieprzu i soli, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin (kmin rzymski). Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaj do niej więcej zalewy. Wyłóż na miseczkę, a warzywa pokrój w słupki i włóż do szklanek.

4 z 14
Chipsy wcale nie muszą być niezdrowe, ciężkostrawne i...
fot. carlanichiata/123rf.com

Domowe chipsy

Chipsy wcale nie muszą być niezdrowe, ciężkostrawne i tuczące. Wystarczy, że zamiast kupować gotowe, zrobisz domowe chipsy pieczone w piekarniku z wybranymi przez siebie dodatkami.

Składniki:
- kilka ziemniaków,
- niewielka ilość oliwy z oliwek lub oleju,
- przyprawy (sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano itp.)

Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój na cienki plasterki. Włóż do miski, polej oliwą i posyp przyprawami. Dokładnie wymieszaj, aby plasterki były obtoczone z obu stron równomiernie. Pokrojone ziemniaki można również włożyć do woreczka z oliwą i przyprawami i wymieszać. Następnie ziemniaki wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Domowe chipsy możesz zrobić w ten sam sposób z marchewki, buraka lub selera.

Pozostało jeszcze 10 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Sprawdź, ile kalorii zjesz w Święta. Tu znajdziesz liczbę kcal w daniach wigilijnych

Sprawdź, ile kalorii zjesz w Święta. Tu znajdziesz liczbę kcal w daniach wigilijnych

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Zobacz również

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci