1 z 15
Przewijaj galerię w dół
Te proste i szybkie do przygotowania przekąski idealnie...
fot. fedorkondratenko/123rf.com

Te proste i szybkie do przygotowania przekąski idealnie sprawdzą się w czasie sylwestrowej nocy. Wypróbuj te przepisy, a przekonasz się jak łatwo można przygotować zdrowe przekąski!

2 z 15
Składniki:...
fot. kabvisio/123rf.com

Roladki z łososiem

Składniki:
– 2 duże placki z tortilli pszennej (kupne lub domowe) można użyć również naleśników,
– 200 g łososia wędzonego na zimno,
– 50 g serka kremowego,
– 100 g sera feta,
– 100 g ogórka świeżego,
– garść liści szpinaku baby lub rukoli,
– kilka liści sałaty,
– szczypiorek.

Przygotowanie:
Widelcem rozgnieć i wymieszaj ser feta z serem kanapkowym. Powstałą mieszanką posmaruj naleśniki lub podgrzaną tortillę. Na wierzch ułóż łososia, posyp posiekanym koperkiem, następnie połóż rukolę, dodaj posiekany szczypiorek i 2-3 listki sałaty. Zwiń, pokrój ukośnie na ok. 3 cm kawałki i ułóż na półmisku.

3 z 15
Składniki:...
fot. tbralnina/123rf.com

Hummus z warzywami

Składniki:
– 1 puszka (ok. 400 g) ciecierzycy,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżeczka soku z cytryny,
– 5 łyżek pasty sezamowej tahini,
– 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego),
– 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek,
– pieprz i sól,
– marchewka, seler naciowy, kolorowa papryka.

Przygotowanie:
Odsączoną ciecierzycę oraz kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy miksuj w blenderze. W międzyczasie dodawaj po kolei resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, szczyptę pieprzu i soli, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin (kmin rzymski). Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaj do niej więcej zalewy. Wyłóż na miseczkę, a warzywa pokrój w słupki i włóż do szklanek.

4 z 15
Chipsy wcale nie muszą być niezdrowe, ciężkostrawne i...
fot. carlanichiata/123rf.com

Domowe chipsy

Chipsy wcale nie muszą być niezdrowe, ciężkostrawne i tuczące. Wystarczy, że zamiast kupować gotowe, zrobisz domowe chipsy pieczone w piekarniku z wybranymi przez siebie dodatkami.

Składniki:
- kilka ziemniaków,
- niewielka ilość oliwy z oliwek lub oleju,
- przyprawy (sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano itp.)

Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój na cienki plasterki. Włóż do miski, polej oliwą i posyp przyprawami. Dokładnie wymieszaj, aby plasterki były obtoczone z obu stron równomiernie. Pokrojone ziemniaki można również włożyć do woreczka z oliwą i przyprawami i wymieszać. Następnie ziemniaki wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Domowe chipsy możesz zrobić w ten sam sposób z marchewki, buraka lub selera.

Pozostało jeszcze 10 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

GORĄCY TEMAT
Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

Za turnus w tym uzdrowisku zapłacisz mniej, niż myślisz! Zapomnij o Ciechocinku

TYLKO U NAS
Za turnus w tym uzdrowisku zapłacisz mniej, niż myślisz! Zapomnij o Ciechocinku

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji

Zobacz również

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Całowanie to zdrowie! 7 powodów, dla których warto robić to częściej

Całowanie to zdrowie! 7 powodów, dla których warto robić to częściej