
To najgorsza żywność dla jelit. Naukowcy ostrzegają: sprzyja zapaleniu i chorobie Leśniowskiego-Crohna. Zobacz produkty na „czarnej liście”
Te produkty to żywność ultraprzetworzona (UPF), która upośledza zdrowie jelit i sprzyja chorobom zapalnym. Część z nich jest nawet polecana jako zdrowe, a to ze względu na dodatek naturalnych składników. Nie daj się jednak zwieść informacjom z przodu opakowania i sprawdzaj skład na etykietach.
Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Przetworzone produkty mięsne i rybne
Paluszki rybne, nuggety z kurczaka, parówki, pasztety, mielonki czy filety w zalewach to zwykle produkty z przewagą przetworzonych składników i dodatków do żywności. Niektóre z nich, np. enzymy stosowane do łączenia struktury produktów białkowych, w potwierdzony sposób niszczą jelita, a nie są wymienione w składzie opakowania.

Błyskawiczne płatki śniadaniowe
Płatki zbożowe, które nie wymagają namaczania i podgrzewania, są zwykle wyprodukowane z przetworzonych, oczyszczonych mąk, cukru, soli i najróżniejszych substancji dodatkowych.

Gotowe sosy
W gotowych sosach, zwłaszcza majonezowych i zabielanych, nieodzowny jest dodatek emulgatorów. To także często źródło konserwantów, zagęstników, wzmacniaczy smaku – podobnie jak inne rodzaje sosów, zwłaszcza na bazie pomidorów.