1 z 5
Przewijaj galerię w dół

fot. Marie Wurm/Getty Images
Musztarda to sos zdrowszy od ketchupu m.in. z powodu dużo niższej zawartości cukru oraz obecności cennych związków z gorczycy
2 z 5

fot. gabrielabertolini/Getty Images
Jaka musztarda jest najzdrowsza?
Najzdrowsza musztarda to często ta najostrzejsza.
3 z 5

fot. Elevate/unsplash.com
Co wpływa na smak musztardy?
Musztarda z całych lub łamanych ziaren gorczycy smakuje odmiennie niż gładki, żółty sos, którego kolor często podkręca barwnik z kurkumy. Powodem są dodatki takie jak miód, karmel czy piwo.
4 z 5

fot. yelenayemchuk/123RF
Dlaczego musztarda ma taki intensywny kolor?
Intensywnie żółty kolor musztardy we współczesnych produktach pochodzi od... kurkumy, a dokładnie jej barwnika.

















