1 z 5
Przewijaj galerię w dół

fot. Nebular Group/Unsplash
Warzywa o najwięcej mocy odżywczej
W rankingu najzdrowszych warzyw według CDC znalazły się m.in. rukiew wodna, kapusta pekińska, boćwina i szpinak.
2 z 5

fot. DAW808/pixabay.com
To najzdrowsze warzywo na świecie rośnie w Polsce. Kryje w sobie potężną moc. CDC wybrało zwycięzcę
Warzywa zaklasyfikowane do najzdrowszych przez CDC to żywność najsilniej kojarzona ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych takich jak choroby sercowo-naczyniowe i neurodegeneracyjne oraz niektóre nowotwory.
3 z 5

fot. azerbaijan_stockers/freepik
Do najzdrowszych warzyw zaliczone zostały przede wszystkim zielone warzywa liściaste, warzywa żółto-pomarańczowe, owoce cytrusowe i rośliny krzyżowe.
4 z 5

fot. liewy/Getty Images
Najzdrowsze warzywa wg CDC
Przebadane przez CDC warzywa to rośliny, które są powszechnie spożywane i wykorzystywane do przygotowywania potraw.