1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Rośnie liczba zachorowań na Hashimoto, czyli...
fot. Andrey Popov

Dieta przy Hashimoto – co jeść, a czego unikać, gdy choruje tarczyca?

Rośnie liczba zachorowań na Hashimoto, czyli autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. To najczęściej występująca choroba z autoagresji, która dotyka zwłaszcza kobiet. Prowadzi do zniszczenia komórek tego narządu, a w konsekwencji do rozwoju jego niedoczynności i związanych z nią objawów. To nie tylko niski poziom energii i skłonność do tycia, ale również zaburzenia hormonalne, dolegliwości bólowe czy stany depresyjne.

Gwałtowny wzrost liczby przypadków choroby Hashimoto w Polsce wiąże się z katastrofą w Czarnobylskiej Elektrowni Jądrowej, która miała miejsce przed ponad 3 dekadami.

Według dostępnych danych z 2017 roku w Polsce na Hashimoto choruje co najmniej 700 tysięcy osób. Terapia obejmuje przyjmowanie leków i zmianę diety, przy czym każdy chory wymaga nieco innego jadłospisu.

W chorobie Hashimoto kluczową kwestią dietetyczną jest spożycie odpowiednich ilości określonych składników odżywczych, a unikanie innych – warto więc wiedzieć, w jakich produktach się znajdują.

2 z 12
TAK! Odpowiednie spożycie jodu pomaga uzupełnić braki...
fot. DanaTentis/pixabay.com

Jod

TAK! Odpowiednie spożycie jodu pomaga uzupełnić braki spowodowane niedoczynnością tarczycy. Oprócz jodowanej soli i zawierających ją produktów (np. nabiału) do najlepszych źródeł tego składnika należą organizmy morskie, takie jak ryby, owoce morza i algi. Pewnych ilości jodu dostarczą też jaja i suszone śliwki. Polecane produkty powinny być spożywane w konsultacji z lekarzem, by uniknąć przyjmowania nadmiernych dawek jodu.

3 z 12
TAK! Selen pomaga ograniczyć liczebność przeciwciał...
fot. Bellini-Orlando/123RF

Selen

TAK! Selen pomaga ograniczyć liczebność przeciwciał atakujących tarczycę, która jest też narządem zawierającym największe ilości tego pierwiastka. Do produktów najbogatszych w ten składnik mineralny należą orzechy brazylijskie, jaja, chuda wieprzowina, tuńczyk, sardynki, wołowina, kurczak, oraz inne orzechy. Również spożycie selenu powinno odbywać się pod kontrolą, ponieważ istnieje możliwość jego przedawkowania.

4 z 12
TAK! Cynk jest niezbędny do produkcji hormonów w tarczycy i...
fot. april197707180/pixabay.com

Cynk

TAK! Cynk jest niezbędny do produkcji hormonów w tarczycy i według badań pomaga zwiększyć ich poziom u osób z wolem tarczycowym. Produkty najbardziej zasobne w ten pierwiastek to ostrygi i skorupiaki, a także chude mięso, np. kurczaka lub wołowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy i nasiona oraz mleko.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Anna Puślecka zaprasza: „KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

NASZ PATRONAT
Anna Puślecka zaprasza: KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Zobacz również

Gala Plebiscytu Medycznego HIPOKRATES 2024. Zobacz laureatów na zdjęciach

NASZA AKCJA
Gala Plebiscytu Medycznego HIPOKRATES 2024. Zobacz laureatów na zdjęciach

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób