
Goździki i inne przyprawy korzenne
Goździki to aromatyczna przyprawa idealnie sprawdzająca się w gorących napojach, deserach, daniach mięsnych i sosach (w mieszankach). Zarówno wyciąg z goździków, jak i jeden z głównych związków w ich olejku eterycznym, wykazał działanie przeciw wirusom m.in. grypy (H7N3), opryszczki (HSV-1) czy kaliciwirusowi (FCV).
Podobne działanie wykazywał aldehyd cynamonowy obecny nie tylko w cynamonie cejlońskim (przeciwko HCV) czy anetol w anyżu gwiazdkowym (przeciwko HSV-1), jak również wiele innych związków olejków aromatycznych tych i innych przypraw korzennych. Warto mieć w kuchni ich zestaw i dodawać w różnych kombinacjach do potraw.

Papryka chili
Ostre papryki, które zawdzięczają swoje działanie kapsaicynie, to składniki dań o działaniu pobudzającym układ odpornościowy. Okazuje się bowiem, że kluczowe komórki biorące udział w reakcji odpornościowej w postaci komórek dendrytycznych mają receptor tego związku! Komórki te prezentują antygen limfocytom T w ramach odpowiedzi immunologicznej na infekcję, a kapsaicyna ten proces nasila. Mechanizm procesu opisano m.in. na łamach „Immune Network”. W badaniach poświęconych kapsaicynie udowodniono jej działanie m.in. przeciwko wirusom HSV-1, HSV-2, IAV czy MNV.
Paprykę chili można jeść w postaci suszonej czy w sosach, choć dobrze też regularnie sięgać po ich świeże strączki, które są bogate w witaminę C. Można utrzeć je w moździerzu, najlepiej z czosnkiem.

Zielona herbata
Składniki naparu zielonej herbaty, należące do flawonoidów katechiny, blokują enzymy niezbędne do reprodukcji wirusów m.in. HIV, opryszczki, zapalenia wątroby typu B, FCV, MNV czy HAV.
Najsilniejsze działanie wykazuje EGCG, w który obfitują szczególnie herbaty szlachetne (m.in. gyokuro czy matcha), są też jednak licznie obecne w naparach wszystkich zielonych, białych i żółtych herbat, przygotowanych w wodzie o temperaturze odpowiedniej do gatunku. Sproszkowaną herbatę matcha można dodawać do koktajli i deserów.