9 z 21
Lecznicza woda mineralna zawiera co najmniej 1000 mg na...
fot. 1465301/pixabay.com

Woda mineralna lecznicza

Lecznicza woda mineralna zawiera co najmniej 1000 mg na litr, choć zwykle jest to 4000, a nawet 24000 mg/l. Ich korzystne wpływ na zdrowie jest potwierdzony w badaniach naukowych, a terapia dostępna jedynie w uzdrowiskach pod kontrolą lekarską.

Wniosek: również nieliczne wody lecznicze dostępne w sklepach należy pić tylko w przypadku konkretnych problemów zdrowotnych i w ścisłym porozumieniu z lekarzem.

10 z 21
W przeciwieństwie do wody mineralnej, naturalna woda...
fot. tookapic/pixabay.com

Woda źródlana

W przeciwieństwie do wody mineralnej, naturalna woda źródlana nie musi być wydobywana ze stabilnych źródeł (lub odwiertów), i nie wymaga się przez to od niej niezmiennego składu.

Zawiera też mniej związków mineralnych i tych, które najczęściej wymagają ograniczenia z powodów zdrowotnych, m.in. sodu, chlorków i siarczanów (tak jak w przypadku wody kranowej ich maksymalna zawartość może wynosić 200 mg/l).

Wniosek: woda źródlana nadaje się do codziennego spożycia, bez ograniczeń względem stanu organizmu czy wieku, m.in. do przygotowywania napojów, potraw czy mieszanek dla niemowląt.

11 z 21
Woda stołowa nie jest naturalną wodą mineralną. Wysoką...
fot. Steve Johnson/unsplash.com

Woda stołowa

Woda stołowa nie jest naturalną wodą mineralną. Wysoką zawartość w niej związków mineralnych osiąga się poprzez dodawanie do wody źródlanej soli mineralnych albo wody mineralnej. W ten sposób uzyskuje się wymagane parametry, m.in. zwiększoną zawartość co najmniej jednego ze składników o działaniu fizjologicznym – to najczęściej magnez, wapń czy jod.

Wniosek: po wody stołowe warto sięgać w konkretnym celu wzbogacenia diety w dany pierwiastek, najlepiej jod, którego często brakuje w codziennym pożywieniu.

12 z 21
Wody butelkowane są dostępne w opakowaniach z tworzyw...
fot. Klearchos Kapoutsis/flickr.com (CC BY 2.0)

Woda butelkowana

Wody butelkowane są dostępne w opakowaniach z tworzyw sztucznych, przeważnie politereftalan etylenu (PET, (na opakowaniach oznaczany jako „1”). Jest on dość bezpieczny, ale przeznaczony tylko do jednorazowego użytku.

Natomiast zakrętki butelek produkuje się z polipropylenu (PP, oznaczenie „5”), którego drobiny stwierdza się w największych ilościach w wodach butelkowanych, nawet dwa razy większych niż w wodzie kranowej.

Wniosek: przy dużym spożyciu wody butelkowanym warto ograniczyć ekspozycję organizmu na tworzywa z innych opakowań do żywności, zwłaszcza kwaśnej i tłustej, bo taka najbardziej wchodzi w reakcje z plastikiem.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy