Filet z kurczaka w pesto z suszonych pomidorów. Ten pyszny obiad zrobisz w dwadzieścia minut. Wypróbuj prosty pomysł na pierś z kurczaka

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Pierś z kurczaka z domowym pesto to pyszny sposób na prosty obiad
Pierś z kurczaka z domowym pesto to pyszny sposób na prosty obiad 123rf/topntp/zdjęcie ilustracyjne
Znudziła ci się tradycyjna panierowana i smażona pierś z kurczaka? Ta z mojego przepisu jest delikatna, krucha i rozpływa się w ustach. Nie musisz robić do niej panierki. Wykorzystaj mój przepis na filet z kurczaka w domowym pesto. To proste danie przygotujesz w kilka chwil i zachwycisz całą rodzinę.

W skrócie

Szukasz pomysłu na obiad z piersią kurczaka? Proponuję pyszne i proste danie, które przygotujesz bez wysiłku. Jeśli znudził ci się tradycyjny, smażony filet z kurczaka, zrób do niego domowe pesto z suszonych pomidorów. To nic skomplikowanego, wystarczy zblendować kilka łatwo dostępnych składników. Pesto możesz zrobić z bazylii, jarmużu, czosnku niedźwiedziego albo pokrzywy. Tym razem proponuję użyć zwykłej, polskiej natki pietruszki. Jest tania i łatwo dostępna. Dorzuć do tego suszone pomidory oraz ulubione orzeszki, np. nerkowce. Potrzebny jest jeszcze ser. W tradycyjnym przepisie na pesto występuje parmezan, ale możesz go zastąpić innym twardym serem. Proponuję wcześniej zamarynować kurczaka, żeby mięso było delikatniejsze. Możesz użyć do tego prostej marynaty z jogurtu, cytryny i czosnku. Zdziwisz się, jak krucha będzie dzięki temu pierś kurczaka. Zamarynuj mięso dzień wcześniej, a następnego dnia wystarczy 20 minut na przygotowanie obiadu.

Pomysł na pierś z kurczaka z domowym pesto

Czas przygotowania: 20 minut + marynowanie piersi kurczaka
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka lub 2 pojedyncze,
  • jogurt naturalny,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeży lub suszony tymianek,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • kilkanaście orzechów nerkowca,
  • 3 łyżki startego twardego sera żółtego,
  • pęczek pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić filet z kurczaka w domowym pesto?

  1. Najpierw przygotowałam marynatę do kurczaka. W misce umieściłam jogurt, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, tymianek, sól i pieprz.
  2. Pierś kurczaka przekroiłam wzdłuż na cieńsze filety. Włożyłam do marynaty. Kurczak powinien poleżeć w marynacie całą noc, ale jeśli nie masz tyle czasu, wystarczy chociaż godzina.
  3. Przygotowałam domowe pesto. W naczyniu blendera umieściłam nać pietruszki, suszone pomidory, ser, oliwę oraz orzeszki. Zblendowałam, a następnie doprawiłam solą i pieprzem.
  4. Piersi z kurczaka podsmażyłam z dwóch stron na oleju. Po podaniu na talerz na każdym filecie ułożyłam pesto.
  5. Piersi z kurczaka z domowy pesto można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.