Znakomita i bardzo pożywna jajecznica po węgiersku. Nietypowy sposób przygotowania i wyjątkowy smak. Pomysł na sycące śniadanie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Dodatek suszonej papryki sprawia, że jajecznica po węgiersku nabiera czerwonego koloru i wyrazistego smaku
Dodatek suszonej papryki sprawia, że jajecznica po węgiersku nabiera czerwonego koloru i wyrazistego smaku Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Jajecznicę po węgiersku smaży się na zagęszczonej śmietanie, dodaje do niej ostrą paprykę oraz mięso - takie, które akurat mamy w lodówce. Dzięki tym zabiegom jajecznica jest bardzo treściwa i znacznie pożywniejsza niż klasyczna wersja. Smakuje wybornie, warto więc wypróbować ją na rodzinne śniadanie.

W skrócie

Sposobów na jajecznicę jest nieskończenie wiele i każdy ma pewnie kilka swoich ulubionych. Ten, którym chciałabym się dzisiaj podzielić, pokazała mi dawno temu koleżanka z Budapesztu, z którą przez jakiś czas mieszkałam w akademiku. Od tamtej pory nazywałam tę jajecznicę po prostu węgierską, choć byłam przekonana, że tak naprawdę moja koleżanka wymyśliła ten sposób na poczekaniu. W studenckim jedzeniu chodziło przecież o to, żeby było tanio i szybko, ale kreatywnie. Wiele lat później znalazłam podobny przepis w książce kucharskiej Klary Molnar i Tadeusza Olszańskiego „Na węgierskim stole”. Jak się okazało, przepis naprawdę istnieje i nosi nazwę jajecznicy dunajskiej. Robi się go z tego, co mamy w lodówce, więc bywa często modyfikowany. Podaję wersję z parówkami, bo właśnie taką jajecznicą uraczyła mnie koleżanka. Zamiast tego możemy jednak dodać kiełbasę albo boczek.

Jajecznica po węgiersku – pomysł na pożywne śniadanie

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 jaj,
  • 4 parówki,
  • śmietana,
  • odrobina mąki,
  • żółty ser,
  • szczypta ostrej i słodkiej czerwonej papryki,
  • sól i pieprz,
  • masło.

Jak zrobić pożywną jajecznicę po węgiersku?

  1. Śmietanę w temperaturze pokojowej wymieszałam z odrobiną mąki, dodałam paprykę, sól i pieprz.
  2. Parówki pokroiłam na plasterki.
  3. W miseczce rozmieszałam jaja z odrobiną wody, solą i pieprzem.
  4. Połączyłam śmietanę z jajkami i wymieszałam. Wsypałam tarty ser.
  5. Całość wylałam na rozgrzane na patelni masło i smażyłam do ścięcia jajek.
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.