Kupowanie świeżych ryb nie jest łatwym zadaniem. W Polsce nadal brakuje specjalistycznych sklepów z rybnym asortymentem. Wprawdzie jest coraz więcej sprzedawców ryb w sieci, ale nie każdy z nas lubi dokonywać zakupów spożywczych przez Internet. Najczęściej rybę na obiad nabywamy na osiedlowym ryneczku, w dyskoncie i hipermarkecie. Warto więc poznać 6 najważniejszych cech, które powinna mieć ryba, żeby nam nie zaszkodziła.
1. Neutralny zapach
Świeża ryba powinna mieć w miarę neutralny zapach, który jest charakterystyczny dla aromatu surowych ryb. Możemy wyczuwać również delikatną woń wód jeziornych, rzecznych lub morskich, bo w nich przebywała. Nieprzyjemny, odrzucający zapach świadczy o tym, że ryba jest nieświeża!
2. Błyszczące, przejrzyste i wypukłe oczy
Oczy świeżej ryby są błyszczące i wypukłe, a źrenice wyraźnie zaznaczone. Patrząc na nie, mamy wrażenie, że są żywe i skierowane w naszą stronę. Jeśli ryba, którą chcemy kupić, ma matowe, zamglone i zapadnięte gałki oczne to istotny znak, że ryba nie jest pierwszej świeżości, więc lepiej zrezygnujmy z jej zakupu!
3. Skrzela o intensywnej barwie
Kolejną kluczową cechą, dzięki której możemy poznać świeżość ryby, jest wygląd jej skrzeli. Świeża ryba powinna mieć skrzela o intensywnej barwie (od różowej do purpurowej), w zależności od gatunku, bez śluzu i plam. Jeśli ryba jest nieświeża, to skrzela są wyblakłe i przybierają kolor żółty lub szary, z białym nalotem.
4. Skóra – gładka, błyszcząca i śliska
W kolejnym kroku sprawdźmy, czy skóra ryby jest gładka, błyszcząca, śliska oraz pozbawiona śluzu. Rybia paszcza powinna być zamknięta, a łuska równo przylegać do skóry. Wszystkie te cechy świadczą o świeżości ryby. Nieświeża ryba ma łuski pozbawione połysku.
5. Sprężyste mięso
Świeża ryba powinna mieć sprężyste mięso. Można to sprawdzić, naciskając na rybę, po zabraniu palca mięso powinno wrócić do pierwotnego kształtu i nie powinno się odbarwić. Mięso zepsutej ryby jest „kaszowate” i ma konsystencję przypominającą plastelinę.
6. Kolor skrzeli
Jeśli kupujemy w sklepie rybę wypatroszoną, to sprawdzimy jej skrzela. Świeża ryba powinna mieć skrzela o barwie jasnoczerwonej lub jasnoróżowej, pozbawione śluzu.
Już po zakupie ryby możemy w domu wykonać dodatkowo test wodny. Umieśćmy rybę w dużym naczyniu z wodą. Ryba zepsuta pozostanie na powierzchni, a świeża powinna opaść na dno naczynia.