Dietetyk radzi: Jedz grzyby na zdrowie! To źródło witamin i minerałów

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Rozmowa z Ewą Muszyńską, dietetykiem z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa.
Ewa Muszyńska, dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa
Ewa Muszyńska, dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa Archiwum Centrum Dietetyczne Naturhouse

Czy grzyby mają jakieś cenne właściwości?

Głównym pierwiastkiem występującym w grzybach jest potas, który kontroluje ciśnienie krwi i poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2, a także B3. Największą zawartością witaminy B1 wyróżniają się kurki. Zawartość witaminy B2 w grzybach jest większa niż w warzywach. Borowiki i podgrzybki obfitują w witaminę D2. Grzyby zawierają również niewielkie ilości witaminy C, a także śladowe ilości witamin B12 i E. Popularne, wspomniane już kurki, są źródłem witaminy A. Grzyby zawierają również substancje antyoksydacyjne. Bardzo korzystne w kontekście witaminy D są pieczarki, dostępne w sklepach, szczególnie zimą. Z egzotyczniejszych gatunków polecane są shiitake o właściwościach przeciwnowotworowych.

Podobno boczniak może zastąpić nam kotleta schabowego?

Poniekąd tak. W około 70-90 procentach grzyby składają się z wody. Ich sucha masa to głównie białko, dlatego możemy spotkać się z określaniem grzybów jako „leśnego mięsa”. Przyswajalność białka z grzybów sięga 90 proc. Zaletą jest niska zawartość tłuszczu, o ile nie usmażymy go w panierce na dużej ilości oleju.

Czyli warto jeść grzyby?

Niewielkie ilości grzybów powinny przynosić same korzyści dla przewodu pokarmowego, ze względu na obecność błonnika, który reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Jednakże wiele gatunków grzybów może być przyczyną dolegliwości ze strony układu trawiennego, dlatego ograniczyć spożycie lub zrezygnować z nich powinny osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego, wątroby i nerek.

A dzieci mogą jeść grzyby?

Grzyby nie są wskazane dla dzieci, a także osób starszych. Ponadto należy bardzo uważnie zbierać grzyby lub kupować je ze sprawdzonych źródeł, ze względu na silne właściwości trujące niektórych gatunków.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dietetyk radzi: Jedz grzyby na zdrowie! To źródło witamin i minerałów - Plus Nowiny

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia