Spis treści
Żurek czy barszcz biały na Wielkanoc?
Zakwaszana zupa mączna jaką jest żurek i barszcz biały to specjalność tradycyjnej kuchni polskiej, ale goszczą one też na stołach w Czechach, Słowacji i Białorusi oraz u innych Słowian północnych. Obie potrawy są do siebie podobne i często ze sobą mylone.
Różnią się one przede wszystkim tym, że żurek powstaje na zakwasie żytnim (a także gryczanym lub owsianym – w zależności od regionu), natomiast barszcz biały przygotowuje się na zakwasie pszennym.
Dzięki temu żurek jest gęstszy, bardziej zawiesisty, natomiast barszcz biały jest zupą lżejszą, delikatniejszą w smaku. Istnieją też podania mówiące, że tylko żurek robiony był na zakwasie mącznym, natomiast do przygotowywania tradycyjnego barszczu białego używano kiszonek warzywnych takich jak kiszona kapusta czy ogórki.
Żurek – co to za zupa i jakie ma wartości odżywcze?
Zanim żurek stał się jedną z wielkanocnych tradycji, zupa ta znana już od XIII w. była spożywana głównie przez lud wiejski, ponieważ można ją było przyrządzić z resztek, które zostały w spiżarni. Nazwa żurek wywodzi się od dawnego niemieckiego słowa sur, obecnie sauer, które oznacza kwaśny, ukiszony, określa więc charakterystyczny smak tej zupy oraz jej podstawowy składnik jakim jest zakwas.