3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

W Kole powstanie nowa komenda policji. Przekazano już działkę pod budowę

W Kole powstanie nowa komenda policji. Przekazano już działkę pod budowę

Wieczysta męczyła się z KSZO. Trener Peszko miał nosa do zmian

Wieczysta męczyła się z KSZO. Trener Peszko miał nosa do zmian

Polecamy

TikTokowy trend, który zabija. Matka ostrzega wszystkich rodziców!

TikTokowy trend, który zabija. Matka ostrzega wszystkich rodziców!

Bezpłatny pobyt w sanatorium? Dla nich uzdrowisko jest całkiem za darmo!

Bezpłatny pobyt w sanatorium? Dla nich uzdrowisko jest całkiem za darmo!

Używasz takich kosmetyków do włosów? Uważaj! Mogą wywoływać choroby nerek

Używasz takich kosmetyków do włosów? Uważaj! Mogą wywoływać choroby nerek