3/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

COVID-19. Czeka nas kolejna fala zakażeń?

COVID-19. Czeka nas kolejna fala zakażeń?

Rząd znów luzuje obostrzenia! Co się zmienia od soboty?

Rząd znów luzuje obostrzenia! Co się zmienia od soboty?

Polecamy

Pacjenci zadecydowali: To najlepiej oceniany szpital onkologiczny w Podlaskiem

Pacjenci zadecydowali: To najlepiej oceniany szpital onkologiczny w Podlaskiem

Dlaczego warto jeść maliny? Jak zrobić sok malinowy, dżem i nalewkę?

Dlaczego warto jeść maliny? Jak zrobić sok malinowy, dżem i nalewkę?

Wariant Lambda – co wiemy o kolejnej wersji koronawirusa?

Wariant Lambda – co wiemy o kolejnej wersji koronawirusa?

Dodaj ogłoszenie