3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Balagan otwiera butik w Trójmieście! Od 25 kwietnia marka dostępna będzie w Klifie

Balagan otwiera butik w Trójmieście! Od 25 kwietnia marka dostępna będzie w Klifie

Dwie osoby ranne w wypadku w Chabielicach w gminie Szczerców

Dwie osoby ranne w wypadku w Chabielicach w gminie Szczerców

Polecamy

WHO alarmuje: ptasia grypa wykryta w mleku! Czy zagraża człowiekowi?

WHO alarmuje: ptasia grypa wykryta w mleku! Czy zagraża człowiekowi?

Alergie i nowotwory mogą być ich objawem. PNO trudno rozpoznać

Alergie i nowotwory mogą być ich objawem. PNO trudno rozpoznać

Tysiące euro za leżenie. To eksperyment we współpracy z NASA

Tysiące euro za leżenie. To eksperyment we współpracy z NASA