2/17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Pieprznik jadalny, nazywany kurką (Cantharellus cibarius),...
fot. Ekaterina Kondratova/123RF

Kurka

Pieprznik jadalny, nazywany kurką (Cantharellus cibarius), to ceniony grzyb leśny – powodem jest nie tylko jej smak, ale też fakt, że w porównaniu do innych grzybów zdecydowanie trudniej pomylić ją z gatunkami trującymi.

Oprócz antyoksydantów typowych dla grzybów kurki zapewniają też pokaźne ilości karotenów, głównie w postaci beta- i gamma-karotenu, a także spokrewnioną z nimi kantaksantynę. Zawartość tych związków może wynosić nawet 1000-7600 mcg w 100 g (w porównaniu z bogatą w karoten marchewką, która zawiera go w ilości ok. 8285 mcg, to całkiem sporo).

W badaniach kurki działały przeciwzapalnie, zwalczając bakterie Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Bacillus subtilis, wspomagając gojenie ran, jak również chroniąc organizm przed skutkami niedotlenienia.

Zobacz również

Domowe sposoby na zgagę. Jak pokonać pieczenie w przełyku?

Domowe sposoby na zgagę. Jak pokonać pieczenie w przełyku?

Czysta piętnastka. Warzywa i owoce bez pestycydów, które można bezpiecznie jeść

Czysta piętnastka. Warzywa i owoce bez pestycydów, które można bezpiecznie jeść

Polecamy

Leki na nadkwasotę mogą szkodzić, jeśli bierzesz je zbyt długo. Oto, czym to grozi!

Leki na nadkwasotę mogą szkodzić, jeśli bierzesz je zbyt długo. Oto, czym to grozi!

Kancelaria z Katowic wywalczyła rekordową rentę w Polsce

Kancelaria z Katowic wywalczyła rekordową rentę w Polsce

Ten „Ratownik” może uratować życie, jeszcze zanim przyjedzie karetka

Ten „Ratownik” może uratować życie, jeszcze zanim przyjedzie karetka

Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie