3/17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce...
fot. nenovbrothers/123RF

Pieczarka

Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce najpopularniejszym grzybem kulinarnym, a przy tym bogatym źródłem żelaza, miedzi oraz antyoksydantów siarkowych o szczególnie skutecznym działaniu w organizmie.

W jednym z badań zawarte w pieczarkach związki błonnikowe okazały się działać prebiotycznie, wspomagając korzystną mikroflorę jelitową. Bakterie te wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają kosmki jelitowe, oraz inne związki poprawiające zdrowie trawienne i wpływające korzystnie na metabolizm glukozy.

W pieczarkach zawarte są też przeciwgrzybicze białka, lektyny, rybonukleazy i lakazy hamujące enzymy biorące udział w replikacji wirusa HIV. Ekstrakt z pieczarki stymuluje odporność, wspomaga stan nerek oraz obniża poziom estrogenów, zmniejszając ryzyko rozwoju hormonozależnych nowotworów piersi u kobiet.

Zobacz również

Te objawy mogą świadczyć o niedoczynności tarczycy

Te objawy mogą świadczyć o niedoczynności tarczycy

Aktywność fizyczna wpływa na pozytywny rozwój dzieci i młodzieży

Aktywność fizyczna wpływa na pozytywny rozwój dzieci i młodzieży

Polecamy

Dieta długowieczności. Co jeść, a co ograniczać, aby żyć długo i w zdrowiu?

Dieta długowieczności. Co jeść, a co ograniczać, aby żyć długo i w zdrowiu?

Przyjmujesz pigułkę? Potrzebujesz dodatkowo tych witamin

Przyjmujesz pigułkę? Potrzebujesz dodatkowo tych witamin

„Każdej nocy przychodzi po niego śmierć!”. 17-latek cierpi na klątwę Ondyny

„Każdej nocy przychodzi po niego śmierć!”. 17-latek cierpi na klątwę Ondyny

Dodaj ogłoszenie